Muffinki Kinder Bueno

Babeczki Kinder Bueno 14

Kinder Bueno to jeden z moich ulubionych batoników, a babeczki z całymi orzechami laskowymi chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam to połączyć, czego efektem są dzisiejsze muffinki :)

Składniki na muffinki:

1,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki oleju
1 jajko

+orzechy laskowe

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady

Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę.

Babeczki Kinder Bueno 1

Babeczki Kinder Bueno 2

Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Babeczki Kinder Bueno 3

Babeczki Kinder Bueno 4

Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do płynnej, ale nie gorącej czekolady dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy (nie należy się przerażać, kiedy krem zacznie wyglądać na tym etapie jakby się zważył), dodajemy resztę serka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miseczkę z kremem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Babeczki Kinder Bueno 5

Babeczki Kinder Bueno 6

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły.

Babeczki Kinder Bueno 8

Dekorowanie kremem zaczynamy dopiero, kiedy babeczki są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki i wyciskamy na babeczki.

Babeczki Kinder Bueno 9

Babeczki Kinder Bueno 10

Gotowe babeczki dekorujemy kawałkami batoników – pojedyncza kostka trzyma się bez problemu na kremie, jeśli zdecydujemy się na podwójną (opcja jak na zdjęciach) w babeczkę trzeba wbić wykałaczkę a na nią włożyć połówkę batonika. Nie ma obawy, że nasi goście zrobią sobie krzywdę wykałaczką – kiedy ściągną batonik będzie ją dobrze widać.

Babeczki Kinder Bueno 11

Babeczki Kinder Bueno 12

Babeczki Kinder Bueno 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • MonikaSz

    Zakochałam się <3 Pięknie wyglądają!

  • Pik Kraj

    Wyglądają smakowicie!

  • jtn

    wygląda super :) teraz muszę przekonać tylko dziewczynę żeby to zrobiła :P

    • haha! :D możesz też spróbować sam zrobić jej niespodziankę ;)

  • malinkowe

    wyglądają super! na pewno wypróbuję, tylko jedno pytanie: ile mniej więcej sztuk wychodzi? :)

    • Cześć, wychodzi pełna blaszka – czyli 12 sztuk, tak po około 5 cm średnicy każda babeczka :)

  • zosienka23

    Pyszne :-)

  • Magdalena Czachor

    Robiłam to z moją kuzynką nie wyszły tak pięknie ale były przepszynee

  • Babeczka

    Świetnie wyglądają, a smakują zapewne jeszcze lepiej! <3 Właśnie wypróbowałam ten przepis, ale u mnie wypieki nie wyszły tak dobrze – ciasto wyrosło jedynie do 2/3 papilotki i jest zbite jak w cieście brownie… ;c

  • Ciastkożerca

    Postanowiłam się zainspirować i na święta zrobić te babeczki, przepis jest bardzo przejrzysty :) dodałam sobie do ciasta 50 ml orzechówki myślałam, że nie wyjdzie ale na szczęście babeczki wyszły dobre i nakrapiane. Dziękuję za przepis. Wesołych świąt :*

    • Hej, bardzo się cieszę, że babeczki tak Ci się udały :) Widać warto czasem trochę poeksperymentować w kuchni ;) Pozdrawiam i wesołych Świąt! :)

  • Kasiaa

    Przepis rewelacja! Łatwy, szybki i prosty – takie bardzo lubię! :)
    Babeczki urosły – pachną obłędnie!
    Zamiast cukru dodałam cukier puder (myślę, że to chyba nie zmienia niczego), a zamiast smietany kremowki, użyłam angielska śmietanę do ubijania :)

    • Cześć Kasia, super, że tak Ci wyszły! :) Ze śmietaną kremówką chodzi głównie o to, że jest dość tłusta, bez problemu, można zastąpić czymś podobnym. Pozdrawiam :)

  • Lejla

    Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały :) Świetny przepis. Dziękuję

    • Wyglądają bajecznie! Cieszę się, że tak Ci wyszły :)

  • Clouds

    Czy mozna z tego przepisu zrobic 1 tort na urodziny? :D

    • Cześć, jasne, możesz zrobić tort, ale z tych proporcji będzie dosyć mały – powinno wystarczyć na tortownicę o średnicy około 16 cm i nie za grubą warstwę kremu (do przełożenia i na górę). Jeśli chciałabyś robić większy tort warto pomnożyć sobie składniki razy dwa, a krem nawet razy trzy,bo zawsze jakoś schodzi więcej (chociaż może tylko u mnie, bo podjadam ;) ). Możesz też wykorzystać przepis na inny krem np. taki: http://ciastkozercy.pl/krem-budyniowy/ i dodać do niego kakao. Pochwal się jak poszło! :)

      • Clouds

        Jasne, dziekuje bardzo :)

  • Roksana

    Witam, czy zamiast dekorowania kinder bueno można wykruszyć je w masę i tak piec babeczki? Pozdrawiam serdecznie :)

    • Cześć Roksana, jasne, możesz dodać batoniki do babeczek, ale wafelki rozpuszczą się podczas pieczenia, więc nie będą chrupiące. Pozdrawiam :)

  • początkująca_

    A moje wyszły tak :))) były pyszne, dzięki :*

  • Roberta Raj

    Super wyglądają

  • Wika

    konieczny jest ten olej? :)

    • Konieczny jest jakiś tłuszcz – nie musi być olej, możesz dać roztopione masło lub margarynę. Pozdrawiam :)

      • Wika

        dzięki ;)

  • Wika

    Czym można zastąpić kremówkę?

    • możesz dać pełną szklankę oleju zamiast połowy, to nie będzie dokładnie to samo, ale muffinki na pewno się udadzą. Pozdrawiam :)

      • Wika

        ok, dziękuję :)

  • Ewa

    A czy krem nie będzie za rzadki? Nie spłynie?

    • Tylko gdyby było bardzo gorąco, w normalnych temperaturach trzyma się ładnie. Jeśli włożysz babeczki do lodówki przed podaniem, czekolada stwardnieje i dodatkowo utrwali krem. Pozdrawiam :)

      • Ewa

        Dziękuję za odpowiedź. A czy dla pewności nie lepiej dodać troszkę żelatyny? 😐 chodzi o o to ze babeczki kilka godzin będę poza lodowka i stad moje obawy. Pozdrawiam

        • myślę, że to nie jest konieczne, ale z drugiej strony żelatyna w niczym nie zaszkodzi, więc jeśli będziesz spokojniejsza to można dodać :)

  • Kamila Włodarczyk

    A jak zwiększyć proporcje by wyszło tak ponad 20 babeczek? Z góry dziękuję!

    • Cześć Kamila, jeśli pomnożysz składniki razy 2 powinny wyjść 24 sztuki, czyli dwie pełne blaszki. Pozdrawiam :)