Please assign a menu to the primary menu location under menu

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

Moje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady czyli chocolate chip cookies (to te same, które zjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem – dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę – można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania – szybko, łatwo i przyjemnie ;)

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki białego cukru
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g dropsów czekoladowych (lub pokrojonej na małe kawałki czekolady

Jeśli nie robimy ciastek w robocie kuchennym masło powinno być dość miękkie – trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki, można też pokroić na mniejsze kawałki.

Chocolate chip cookies 10

Masło miksujemy i dodajemy po trochu cukier  – dobrze to zrobić w tej kolejności, inaczej tak jak ja będziecie mieć pół kuchni w cukrze (nie ważne jak bardzo by się starać). Mąką, sól i sodę mieszamy razem w misce.

Chocolate chip cookies 9

Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, kiedy składniki się połączą dodajemy po trochu mąkę z sodą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Chocolate chip cookies 8

Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i mieszamy łyżką.

Chocolate chip cookies 7

Ciastka możemy nakładać na blaszkę za pomocą zwykłej łyżki, ja skorzystałam z nowego zakupu i spisał się świetnie :)

Chocolate chip cookies 6

Nakładając ciastka na blaszkę trzeba zostawić dość duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka „rozleją się” na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało) łyżką lub ręką.

Chocolate chip cookies 5

Ciastka pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Chocolate chip cookies 4

Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia.

Chocolate chip cookies 3

Chocolate chip cookies 2

Chocolate chip cookies

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Khassja

    Wygladaja tak pysznie ze chyba wroce do diety ciasteczkowo-czekoladowej… :p

    • Haha, najlepsza z możliwych! Wiem, bo stosuję ;)

      • Khassja

        Jest jeszcze skuteczniejsza dieta-oczna; jesz kiedy widzisz pozywienie :D

  • kasia

    Są pyszne! Ja dodałam jeszcze trochę pokrojonych na kawałki orzechów włoskich i jak dla mnie ciasteczka są troszkę za słodkie, więc przy następnym razie dodam mniej cukru, ale poza tym są genialne! :)

    • Orzechy rzeczywiście pasowałyby świetnie! a co do cukru mogę Ci zdradzić, że i tak dałam o połowę mniej niż w amerykańskim oryginale ;)

  • Alice

    Ile z tych składników będzie około ciastek?

    • To zależy jakie duże ciastka robisz, mi wyszło 5 blaszek, po 6 dużych ciastek na każdej. Pozdrawiam :)

  • Asia1979

    Najlepsze ciastka wszyscy je uwielbiają i szybko znikają.

  • Hania

    Może być bez cukru trzcinowego? :)
    Pozdrawiam

    • Jane, możesz poeksperymentować ;) Nasze kruche ciasteczka piecze się z białego cukru i też wychodzą fajnie. I nie ma problemu, żebyś dała kawałki czekolady – ciasteczka pieką się szybko, więc pewnie nie zdąży się za mocno przypiec. Daj znać jak wyszło :)

      • Hania

        Wczoraj zrobiłam i wyszły świetnie, dzisiaj już nie ma dlatego szukam jakiegoś nowego przepisu na twoim blogu ;)

  • Hania

    +Może to być czekolada pokrojona w drobne kawałki zamiast dropsów? :))

  • Wera

    Czy zamiast ekstraktu z wanilii można użyć cukru waniliowego?

    • Pewnie, warto tylko wtedy dać o tyle mniej zwykłego cukru, bo ciasteczka i tak są już dość słodkie :)

  • piekareczka

    jesli nie dodałam soli to nie wyjdą?

    • Wyjdą :) po prostu będą bez soli – mała strata, gorzej jak się zapomni o sodzie ;)

  • SmoothGentle

    Cześć,
    Gdzie można dostać takie dropsy czekoladowe?Jak użyłem zwykłej mlecznej czekolady to ciastka wyszły ok ale czekolada była trochę „gumiata”.

    • Cześć, te ze zdjęć przywiozłam sobie z wakacji, ale od czasu do czasu można dostać je w Lidlu (tylko w mniejszych paczkach), dobrze zachowuje się też ciemna czekolada, bo ma dużo mniej dodatków niż mleczna i wysoką zawartość kakao. Pozdrawiam :)

      • SmoothGentle

        Dzięki za info :) swoją drogą bardzo fajnie że dodajesz te zdjęcia przy kolejnych krokach, wiem wtedy jak np ma wyglądać ciasto.

        • Właśnie ja też bardzo lubię przepisy ze zdjęciami krok po kroku. Rzadziej mi się wtedy zdarza zapomnieć czegoś dodać ;)

  • Wiktoria

    Czy do masy na ciastka można dodać kakao żeby uzyskać ciasteczka czekoladowe? Pozdrawiam 😊

    • Cześć Wiktoria, myślę, że tak, ale pewnie wyjdzie Ci nieco inna konsystencja – tzn. ciasto będzie bardziej sztywne, możliwe, że będziesz musiała je wtedy właśnie nieco rozpłaszczyć na blaszce, żeby się ładnie rozlało przy pieczeniu :) Pozdrawiam!

insta-pop