Świąteczne rogaliki

rogaliki świąteczne 1

Na każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach.

Składniki:

500 g mąki
1 kostka margaryny
100 ml mleka
60 g drożdży
2 łyżki cukru

wiśnie ze słoika lub gęsty dżem (domowy bez żelatyny!)

+cukier puder i sok z cytryny

Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia.

Rogaliki świąteczne

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.

Rogaliki świąteczne 1

Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;)

Rogaliki świąteczne 2

Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy.

Rogaliki świąteczne 3

Rogaliki świąteczne 4

Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie.

Rogaliki świąteczne 5

Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów.

Rogaliki świąteczne 6

Rogaliki świąteczne 7

Nożem tniemy ciasto na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem.

Rogaliki świąteczne 8

Rogaliki świąteczne 9

Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min.

Rogaliki świąteczne 13

Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików.

Rogaliki świąteczne 10

Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier i jemy na ciepło :)

Zrzut ekranu 2014-12-24 o 12.37.00

Smacznego!

ciastkożercy.pl