Prosty tort Red Velvet

Red velvet to walentynkowa klasyka :) Na stronie pojawiły się dotąd babeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie. Dziś kolej na Tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 jajko

+czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji

Składniki na krem:

300 g białego sera na sernik
250 ml śmietany kremówki
1 bita śmietana w proszku
3-4 łyżki cukru pudru

Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej).

Tort Red Velvet 9

Dodajemy barwnik spożywczy (lepiej za mało niż za dużo) i jeszcze raz mieszamy.

Tort Red Velvet 20

Tort Red Velvet 14

Ciasto przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

Tort Red Velvet 13

Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku (ma za zadanie ustabilizować krem, można zamiast niej użyć Śmietan Fixu lub żelatyny). W osobnej misce krótko miksujemy twaróg na sernik – chodzi o to, żeby nieco rozbić jego strukturę, tak żeby nie było w nim grudek. Mieszamy delikatnie twaróg z ubitą śmietaną za pomocą szpatułki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Tort Red Velvet 16

Po upieczeniu upewniamy się czy ciasta w środku nie są surowe za pomocą cienkiego drewnianego patyczka – po wbiciu i wyciągnięciu z tortu nie powinno być na nim surowego ciasta. Kiedy spody nie są już bardzo gorące wyciągamy je z blaszek i przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Tort Red Velvet 4

Ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) wyrównujemy blaty ciasta. Żeby ułatwić sobie pracę blaty ciasta możemy położyć na pojedynczych kawałkach papieru do pieczenia, będzie wtedy łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć.

Tort Red Velvet 2

Pierwszy blat nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy cienką warstwą schłodzonego kremu.

Tort Red Velvet 7

Umyte i osuszone truskawki kroimy na cienkie plasterki i układamy na kremie.

Tort Red Velvet 11

Przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy sokiem jabłkowym.

Tort Red Velvet 3

Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu – nie musi być idealnie równo, ta warstwa ma za zadanie złapać wszystkie kruszki, żeby nie było ich widać na torcie. Tort wstawiamy do zamrażarki na 10 -15 minut lub jeśli pogoda dopisuje wystawiamy na dwór.

Tort Red Velvet 15

Boki tortu dekorujemy kremem przełożonym do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Ta technika „dużo wybacza”, więc nawet jeśli nie macie wprawnej ręki efekt końcowy i tak będzie super.

Tort Red Velvet 18

Jeszcze tylko cienka warstwa kremu na górę (nie powinien spod niego prześwitywać czerwony kolor).

Tort Red Velvet 19

i można dekorować truskawkami :) Ja poprzecinałam je na połówki – dzięki temu ładnie przyklejają się do tortu.

Tort Red Velvet 8

Tort Red Velvet 10

Tort Red Velvet 12

Tort Red Velvet 17

Tort Red Velvet 5

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Olka

    Super przepis i super kolory ciasta. Zrobię mamie na urodziny:)

    • Cześć Ola, cieszę się, że Ci się spodobał! :) Pochwal się koniecznie zdjęciami (tutaj lub na facebooku), może przy okazji uda Ci się zrobić jeszcze jeden prezent dla siebie ;) Pozdrawiam

  • MrsMaria

    Piękny torcik! Upiekę go na urodziny mamy w tą niedzielę ;) Jakiego soku użyłaś ? Zwykłego jabłkowego z kartonu czy takiego świeżego naturalnego soku ? Polecasz może jakieś inne nasączenie ( alkoholowe) do niego ? Pozdrawiam (podziwiam bloga! ) ;)

    • Dzięki! :) i do ciasta i na poncz użyłam świeżego soku jabłkowego (z tych jednodniowych), dla ciasta pewnie nie ma to większego znaczenia, taki po prostu miałam pod ręką, jeśli wolisz torty z alkoholem to wybierz swój ulubiony – lub ulubiony mamy ;) ja bardzo lubię używać białego wina jako ponczu. Pozdrawiam :)

  • fotokulinarnie

    Przepiękny! I absolutnie walentynkowy :)

    • Dziękuję :) jeśli miałabyś ochotę pochwalić się swoimi walentynkowymi wypiekami to jeszcze do jutra trwa konkurs walentynkowy ;)

      • fotokulinarnie

        Czasowo nie dałam rady, ale podziwiałam nadesłane propozycje – piękne! Będziesz mieć ciężki wybór ;)

  • goldenmeee

    Witaj , czym mogę zastąpić ocet jabłkowy? Niestety nie dostałam go nigdzie :( a koniecznie chcę zrobić dzisiaj ten piękny torcik !;) Błagam pomóż :(

    • Cześć, ocet jabłkowy możesz zastąpić zwykłym octem – ma pomóc utrzymać ładny, żywy kolor ciasta. Jabłkowy ma nieco ładniejszy zapach, dlatego jest tutaj w przepisie :) ale prawda jest taka, że jak zrezygnujesz z niego w ogóle to tez nic wielkiego się nie stanie. Pozdrawiam :)

  • Nata 511

    Gdzie mogę dostać taki barwnik spożywczy? Niestety w pobliskim sklepie jest tylko mały w tubce i nie wyjdzie taki ładny kolor :( A tort pieknie się prezentuje i pewnie super smakuje :)

    • Ten który jest na zdjęciach przywiozłam sobie z wakacji http://ciastkozercy.pl/zapasy-w-n-y-cake/ . Niestety w zwykłych sklepach spożywczych nigdy nie udało mi się znaleźć dobrych barwników, są tylko z dr oetkera, ale z nich nie wyjdzie Ci taki intensywny kolor. Bardzo dobrze mi się spisują barwniki w proszku, kupuję je przez internet i są naprawdę niedrogie, barwniki w żelu kupowałam na stronie sweetdecor i też byłam z nich zadowolona, są w małych tubkach, ale wychodzą bardzo wydajnie. Pozdrawiam :)

  • Nikola

    Jak myślisz, czy będzie pasować twój krem śmietankowy zamiast zrobionego z twarożku?

    • Jasne, śmietankowych pasuje chyba do wszystkiego :) Zawsze możesz też go trochę wzbogacić i dodać odrobinę ulubionego aromatu

      • Nikola

        Nigdy nie robilam takich kremów do tortów (a nawet tortów a niedługo będę musiała :/) więc czy bardzo czuć w tym kremie serek mascarpone?

        • mascarpone jest taki neutralny, czyli smakuje tym co dodasz jako dodatki (np. cukier waniliowy), ale już np. serek na sernik jest bardziej kwaśny i to czuć w kremie. Kwestia tego co kto lubi :)

  • Nikola

    Składniki podane na jeden blat ciasta czy od razu dwa?

    • Na dwa, możesz upiec w jednej foremce zamiast w dwóch, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia. I sprawdzić pod koniec patyczkiem czy na pewno w środku nie ma surowego ciasta

  • A.

    O jakich wymiarach te foremki? Mam jedynie tortownicę o średnicy 26 cm, czy jeśli upiekę w niej biszkopt i przekroje na dwa blaty, tort będzie za niski?
    Wygląda wspaniale. Pozdrawiam :)

    • Moje foremki są dosyć małe mają po 16 cm. Ciasto piekłam w dwóch na raz, żeby już nie musieć przekrawać i każdy spód wyszedł mi tak mniej więcej na 4 cm wysokości. Jeśli będziesz piekła w takiej dużej foremce, pomnóż sobie składniki razy 2. I kremu też będzie trzeba zrobić więcej :) Pozdrawiam :)

  • madlen

    Witam chcialabym zapytać czy moge upiec ciasto jedno.po drugim? Mam jedna tortownice 17cm.czy z tym drugim ciastem nic sie nie stanie zanim je upieke.?

    • Tak, możesz. Najgorzej takie czekanie znoszą ciasta, gdzie jest ubita piana z jajek, bo po upieczniu nie są takie puszyste, ucierane, jak te z przepisu mogą zaczekać. Pozdrawiam!

  • Wiktoria

    Czy mogę zamiast sera dodać mascarpone?

    • Tak, mascarpone świetnie nadaje się na tego typu kremu, bo bardzo dobrze trzyma konsystencję. Jedyna różnica jest taka, że jest bardziej neutralny w smaku, twarożek jest lekko kwaśny. Pozdrawiam :)

  • Lila

    Witam, czy do tego tortu będzie pasować krem kokosowy?

    • Tak, samo ciasto nie różni się w smaku od waniliowego, więc jak najbardziej :) Pozdrawiam!

  • Klaudia Pryszcz

    Witam moge zamiast kremówki ubić snieżkę, dodać żelatynę i wymieszac z twarogiem? Nie mam czasu juz kupywać kremówki a to mam tylko w szafce :)

    • Cześć Klaudia, nie próbowałam robić kremu z samej śnieżki, ale takie śmietany mają dużo utrwalacza i są dosyć sztywne, więc powinno się trzymać. Daj znać koniecznie jak się udało :)