Pavlova

Pavlova 11

 

Pavlova 12

Skłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją nie-idealną pierwszą bezę na sucho z zamiarem upieczenia nowej (pewnie się zastanawiacie, czy nie było mi niedobrze – było.) zaczęłam przeglądać zdjęcia podobnych w internecie. I wiecie do czego doszłam? Pavlova nie musi być idealna. Nie ma się co załamywać, że nie ma perfekcyjnego kształtu lub że gdzie nie gdzie widać drobne pęknięcia – tak ma być. A najlepsze w tym wszystkich jest to, że smakuje obłędnie, a udekorowana owocami i tak wygląda pięknie :)

Składniki:

4 duże białka
220 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

+ 200 g śmietany kremówki, świeże owoce, śmietan fix (opcjonalnie)

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza. W trakcie ubijania nastawiamy piekarnik na 150 stopni.

Pavlova 1

Pavlova 2

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

Pavlova 3

Pavlova 4

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (mój ma 20 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką – bardzo dobrze spisuje się sylikonowa. W środku bezy formujemy zagłębienie, wyrównujemy boki szpatułką. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia – najlepiej na całą noc.

Pavlova 5

Dobrze wystudzoną bezę dekorujemy ubitą śmietaną kremówką (może być z dodatkiem śmietan fixu) i świeżymi owocami.

Pavlova 6

Pavlova 7

Pavlova 8

Pavlova 9

Pavlova 10

Pavlova 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Nika

    Nie wyszła??? Jest cudna!

    • haha, dzięki :) Właśnie potem do mnie dotarło, że ona właśnie tak miała wyglądać i nie szkodzi, że trochę pęka przy pieczeniu :)

  • Magda

    Wygląda obłędnie. I tak też pewnie smakuje :-)

  • Jest dużo bardziej idealna od mojej ostatniej truskawkowej bezy. A ja ze swojej byłam dumna ;)

  • Nikola

    Moja nie jest taka piękna jak twoja :( ale i tak była pyszna :) wspaniały przepis

    • Jest świetna! Ładny talerz do podania, trochę mięty do dekoracji i będzie idealnie :) Bezy właśnie tak powinny wyglądać :)

  • Wygląda super! Piekłaś z termoobiegiem?

    • Dzięki :) Bez, wydaje mi się, że wtedy temperatura wychodzi wyższa tak o 10 – 20 stopni, ale może to tylko mój piekarnik?

      • właśnie gdzieś czytałam, że z termoobiegiem temperatura wychodzi wyższa, dlatego pytam żeby nie spalić :)

  • Wiktoria

    Wyszło świetnie.Pięknie i smacznie(:

    • To wspaniale! Bardzo się cieszę :) Pochwal się kiedyś, gdybyś miała jakieś zdjęcie ;)

      • Wiktoria

        Wstawiłam na instagrama(:Oznaczyłam Pani profil.

        • sprawdzałam i nic mi nie wyskoczyło… jaki masz nick? To zaraz sobie poszukam ;)

          • Wiktoria

            wojtiuk_wiktoria Zapraszam:)

  • Monika Plazinska

    https://uploads.disquscdn.com/images/201636e1460647f48941dcf6413e691d4e14000233d868a15886c600b2fa1f67.jpg
    dziękuję za przepis, pierwszy raz piekłam bezę i wyszło cudnie, pysznie ! dziś w roli tortu urodzinowego :)

    • uaaaau!! Jest przepiękna! :) bardzo dziękuję za zdjęcie. Już zazdroszczę solenizantowi :D

  • Monika

    Witam mam pytanie po wyłączeniu piekarnika bezę studzimy całą noc przy otwartych czy zamkniętych drzwiach piekarnika? Pozdrawiam Monika

    • Cześć Monika, przy zamkniętych drzwiczkach, piekarnik i tak będzie już potem zimny. Pozdrawiam :)