Panna cotta

Panna cotta 9

Panna cotta 9

Panna cotta to po włosku po prostu gotowana śmietanka, to jeden z najprostszych deserów jaki można sobie wyobrazić, a przy tym naprawdę pyszny. Tradycyjnie podawana jest na talerzu w postaci małej kopuły/kopczyka – w zależności od naczynia jakiego użyjemy do jej przygotowania. Ja zdecydowałam się na małe urozmaicenie i oprócz śmietanki przygotowałam deser z galaretką :) Z podanych proporcji zrobiłam 4 kubeczki o pojemności 220 ml każdy.

Składniki:

300 g śmietany kremówki
50 ml mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
1 płaska łyżka żelatyny

+ galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, 200 g śmietany kremówki do dekoracji

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę – zwykle opakowanie wystarcza na 500 ml, dlatego to czego nie wykorzystałam wlałam w inne miseczki. Przygotowane naczynia napełniamy do połowy i dodajemy pokrojone truskawki. Do blaszki na muffinki wkładamy ściereczkę kuchenną i układamy naczynia pod lekkim kątem. Odstawiamy do stężenia.

Panna cotta 4

Żelatynę zalewamy wodą. Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier. Przekrawamy wzdłuż laski wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki.

Panna cotta 1

Panna cotta 2

Garnek stawiamy na piec i podgrzewamy mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłączamy ogień i dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Całość odkładamy do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.

Panna cotta 3

Śmietankę przelewamy do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścimy galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.

Panna cotta 5

Panna cotta 6

Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietaną i polewamy zmiksowanymi truskawkami.

Panna cotta 7

Panna cotta 8

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Nika

    Bardzo apetyczny deserek!

  • Teo Vanu

    Jak znalazł, akurat jutro przygotowujemy „włoską” imprezę urodzinową Przyjaciółki… deser będzie idealny!
    Dziękuję Ci, Różo, za nieustającą inspirację w czystej postaci ;D
    I ślę Pozdrowienia, oczywiście!
    Teo

    • a ja jak zwykle dostaję od Ciebie porcję serdeczności – podoba mi się ten układ! ;) Mam nadzieję, że urodziny będą bajeczne :)

  • Teo Vanu

    Mnie też, mnie też :D
    Impreza wyszła super, a deserki znikały jak zaczarowane ;)
    Przede mną kolejne wyzwanie, bo w sobotę organizuję obiad urodzinowy chłopaka… Zażyczył sobie tort kokosowy O.o i kombinuję, oj, kombinuję, jak połączyć kokos z czekoladą i kolorem niebieskim, jego ulubionym…
    Rozgoszczę się zatem u Ciebie na troszkę dłużej i na pewno znajdę jakieś pyszne rozwiązanie :)
    Z Wtorkowymi Pozdrowieniami!
    Teo

    • Może w takim razie przyda Ci się przepis na Raffaello? Nie są to moje ulubione zdjęcia, ale ciasto jest pyszne :) http://ciastkozercy.pl/domowe-raffaello/ Myślę jeszcze nad tym niebieskim… niebieskie biszkopty wychodzą średnio – jajka są żółte więc po dodaniu barwnika kolor jest bardziej morski. Ale za to krem powinien wyglądać ładnie na niebiesko :)

  • Ania

    Czy można zamiast laski wanili użyć aromatu waniliowego, a jeśli tak to ile? :)

    • Cześć Aniu, tak, oczywiście możesz, ilość zależy od tego jaki masz aromat i jaki jest intensywny. Zacznij od mniejszej ilości i po prostu spróbuj czy Ci smakuje zanim wstawisz całość do lodówki :)