Please assign a menu to the primary menu location under menu

Malinowe tarteletki

malinowe tarteletki 14

Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :)

Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm:

120 g herbatników
80 g margaryny

250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny lub aromat cytrynowy

2 szklanki malin
1 łyżeczka żelatyny

Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej.

Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy.

malinowe tarteletki 1

malinowe tarteletki 2

Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki.

malinowe tarteletki 3

malinowe tarteletki 4

Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

malinowe tarteletki 5

malinowe tarteletki 6

Na schłodzone spody nakładamy masę serową i wygładzamy wierzch. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni, potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy nie drewnianą łyżkę) i zostawiamy w piekarniku na minimum 30 minut.

malinowe tarteletki 7

malinowe tarteletki 8

Czas kiedy tarteletki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu malinowego. Myjemy maliny, połowę najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną. W osobnej miseczce zalewamy żelatynę niewielką ilością gorącej wody. Kiedy napęcznieje dodajemy do ciepłego musu malinowego i mieszamy aż zupełnie się rozpuści.

malinowe tarteletki 9

Po wyciągnięciu z pieca tarteletki odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mają już temperaturę pokojową dekorujemy je musem malinowym. Całość schładzamy przed podaniem minimum godzinę.

malinowe tarteletki 10

Schłodzone tarteletki dekorujemy świeżymi malinami i miętą.

malinowe tarteletki 12

malinowe tarteletki 15

malinowe tarteletki 17

malinowe tarteletki 19

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Czy tu wszystko musi być takie ładne? ;)

  • Zuzia

    Niestety nie posiadam takich foremek. Czym moge je zastapic? Mozna przygotowac to w zwyklej formie do wypiekania babeczek?

    • Jasne! Trochę więcej pracy, bo foremki na babeczki są mniejsze, ale na pewno będą wyglądać uroczo :) aaa, i zmniejsz trochę czas pieczenia, mniejsze będą szybciej gotowe

insta-pop