Budyń jaglany

budyń jaglany 10

budyń jaglany 12

Dziś mam dla Was prosty i naprawdę pyszny deser: budyń z kaszy jaglanej. W sumie sama byłam zaskoczona, że to może być aż tak dobre ;) Mój budyń jaglany przygotowałam na mleku roślinnym – migdałowo-ryżowym, ale możecie użyć także zwykłego mleka krowiego lub nawet ulubionego soku. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcję (lub trzy mniejsze).

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka (u mnie migdałowo-ryżowe)
1 dojrzały banan
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oleju kokosowego

+ owoce do dekoracji

Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Zostawiamy pod przykryciem, aż kasza będzie zupełnie miękka i wpije całe mleko.

budyń jaglany 2

budyń jaglany 3

budyń jaglany 4

Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy olej kokosowy, miód i banana. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

budyń jaglany 5

budyń jaglany 6

budyń jaglany 7

Przekładamy do miseczek (lub słoiczków :) ) i dekorujemy świeżymi owocami.

budyń jaglany 8

budyń jaglany 11

budyń jaglany 10

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Instagram