Babeczki z kremem malinowym

Sezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z malinami. Czekoladowe muffinki z kostką gorzkiej czekolady w środku świetnie komponują się z delikatnym kremem z serka mascarpone i malin – w dodatku są dziecinnie proste do zrobienia.

Składniki na babeczki czekoladowe

Składniki na krem malinowy:

500 g serka mascarpone
0,5 szklanki malin
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)

+ maliny i listki mięty do dekoracji

Babeczki przygotowujemy według przepisu.

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej „sztywny” możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki.

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia.

Babeczki z kremem malinowym

Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdej układamy kilka malin i listek mięty jako dekorację.

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Babeczki z kremem malinowym

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Weronika

    Tego kremu jest na 12 babeczek?