Przez ostatni czas żyłam głosowaniem na Blog Roku. Przeglądając wszystkich kandydatów odkryłam tyle wspaniałych blogów kulinarnych, że z każdym nowym coraz bardziej krytycznie zaczynałam patrzeć na swój własny. Ich twórcy są pozytywni, niesamowicie kreatywni i robią takie piękne zdjęcia… Biorąc to wszystko pod uwagę mam Wam do powiedzenia dwie rzeczy: po pierwsze..

Dziękuję za wszystkie Wasze głosy!! Bez Was nie zaszłabym tak daleko. Jest tyle rewelacyjnych blogów oczekujących na długiej liście do pierwszej 10, a nam się udało. Dziękuję, serio :) Kiedy pomyślę sobie jak bardzo zmobilizowała się moja rodzina, przyjaciele, babcie i dziadek (tak, tak, też wysyłali!), koledzy z pracy, znajomi i znajomi znajomych, i Wy wszyscy, których nie zawsze znam z imienia, ale tak często do mnie zaglądacie – naprawdę nie potrafię przestać się uśmiechać. Dziękuję za wszystkie Wasze maile i wiadomości i za to, że poważnie chciało Wam się na mnie zagłosować! Dla mnie ten etap to największa wygrana – dzięki Wam :)

i druga sprawa: chcę się z Wami podzielić moimi faworytami, którzy zdecydowanie zasłużyli, żeby być bliżej finałowej czołówki.

Fotokulinarnieheader

Bloga Kasi znalazłam krótko przez konkursem i od razu mnie oczarowała: te zdjęcia!! Marzę, żeby kiedyś zbliżyć się do tego poziomu. Potem wpadłam na przepis na pralinki w pudrze malinowym i byłam już całkiem kupiona – nie dość, że słodko i pysznie to jeszcze wyglądają absolutnie pięknie :) Jeśli chcecie sami przekonać się o czym mówię zajrzyjcie na Fotokulinarnie!

FotoKulinarnie
http://fotokulinarnie.pl/przepisy/trufle-czekoladowe-w-malinowym-pudrze

nautanatalerzu header

Moje kolejne odkrycie to blog Adama naturanatalerzu.plPotraficie sobie wyobrazić, że można zrobić sernik, tartę albo nawet przekładaną kremem roladę nie włączając ani na moment piekarnika? Bo ja nie potrafiłam. I jak zwykle zaczynam od zdjęć – tak, wiem, nie zawsze dobrze jest jeść oczami, ale w tym wypadku zdecydowanie to się sprawdziło. Ale po kolei: piękna czekoladowa rolada przekładana kremem, czyżby bita śmietana? wchodzę w to! a tu niespodzianka, Adam (na codzień kucharz) na swoim blogu pokazuje tylko dania roślinne. Nie mogłam wyjść z podziwu przeglądając kolejne desery, bo to jest naprawdę majstersztyk ;) Do tego jest tu jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam: zdjęcia krok po kroku jak to wszystko się dzieje!

rolada-3.1_3
http://naturanatalerzu.pl/rolada-kakaowo-waniliowa-bez-pieczenia/

food2 header

Następny fantastyczny blog, który znalazłam to Food2  Łukasza. Łukasz ujął mnie tym jak pisze, tu wchodzicie nie tylko po fajny przepis (w pięknej oprawie), ale po historię i czyta się to strona po stronie jak dobrą książkę. Nie będę zdradzać Wam zakończenia, zobaczcie sami :)

Wieniec bezowy z orange curd, pomarańczą, grejpfrutem i pistacjami
http://www.food2.pl/2016/02/Bezowa-Korona-Z-Kremem-Pomaranczowym.html

popularcoffe header

i jeszcze… czym byłby deser bez dobrej kawy? Przynajmniej u mnie to zawsze idzie w parze :) Nie jestem specjalistą, ale znam kogoś kto jest :) Do Marcina zaglądam regularnie, żeby się dokształcić, z niecierpliwością czekam na moment, kiedy moja codzienna kawa będzie znów czymś więcej niż łykiem ukradzionym z kubka męża (jeszcze 3 miesiące i będę mamą po raz drugi!). I wiem, że kiedy się w końcu doczekam na popularcoffee.pl zawsze będzie można zajrzeć w poszukiwaniu dobrej kawy :)

rk-02m
http://popularcoffee.pl/ratujmy-kawe-niedobra-kawa-co-zmienic/

A co Was inspiruje? :)