Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy, który chcę Wam dziś zaproponować to pyszne połączenie delikatnej masy serowej z kruchym spodem z ciasteczek Oreo, do tego Nutella na górę i dekoracja ze świeżych owoców – tego nie da się nie lubić :) Sernik ze zdjęć piekłam w małej tortownicy – 16 cm, myślę jednak, że nieco większa np. 20 cm spisałaby się lepiej.

Składniki:

0,5 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
1/4 szklanki cukru
3 jajka
80 g margaryny lub masła
aromat waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
10-12 ciasteczek Oreo

+ krem czekoladowy (u mnie Nutella) i maliny do dekoracji

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.

sernik czekoladowy 1

Ciasteczka Oreo kruszymy na drobno w blenderze.

sernik czekoladowy 2

Margarynę rozpuszczamy i dodajemy połowę do ciastek – reszta będzie potrzebna do sernika. Całość mieszamy, przekładamy do tortownicy i dokładnie dociskamy palcami do dna. Spód schładzamy w lodówce.

sernik czekoladowy 3

sernik czekoladowy 4

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (jeśli decydujemy się na drugą opcje warto robić to na raty – podgrzewać 10 sekund, mieszać i znów podgrzewać). Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z resztą rozpuszczonej margaryny.

sernik czekoladowy 5

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy w dwóch turach ser i dokładnie mieszamy za każdym razem.

sernik czekoladowy 6

Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

sernik czekoladowy 7

Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię.
sernik czekoladowy 8

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc.

sernik czekoladowy 9

Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

sernik czekoladowy 10

Przekładamy na paterę, dekorujemy czekoladą i świeżymi owocami.

sernik czekoladowy 11

sernik czekoladowy 14

sernik czekoladowy 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Maruti

    Świetny przepis!

    • Dzięki :) jest baardzo kaloryczny, ale chyba czasem warto pogrzeszyć ;)

  • fotokulinarnie

    Wspaniały i taki wysoki! To trzeba umieć upiec tak wysoki sernik :) Bardzo mi się podobają ciasta o małej średnicy, a wysokie – są wyjątkowo urocze :)

    • Takie trochę jak torty z kreskówek ;) też to lubię, inna sprawa, że ta mała foremka jest u mnie w użyciu najczęściej, bo i tak piekę zawrotne ilości słodyczy :D

      • fotokulinarnie

        O tak – też staram się piec mniejsze ciasta, bo i tak są w nadmiarze :)

  • Jagusia

    czy można użyć tortownicy o średnicy 26 ?

    • Tak, sernik będzie wtedy niższy, musisz skrócić czas pieczenia, żeby za bardzo się nie wysuszył. Pozdrawiam :)

  • aska

    Powiem krotko pychota.:)Zmodyfikowalam przepis zamiast zwyklego cukru uzylam kokosowego i zamiast masla dodalam olej kokosowy i dodalam wiecej gorzkiej czekolady.Rozplynal sie z predkoscia swiatla:)

    • Super! Bardzo się cieszę, żę tak Ci wyszedł :) Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem ;) Pozdrawiam serdecznie!