Migdałowe ciasto Babci Lusi

Na specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Można przygotować je dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować, jakby właśnie ktoś wyciągnął je z piekarnika. Z podanych proporcji wychodzą dwie duże blachy ciasta.

Składniki na ciasto:

1 kg mąki
300 g cukru
300 g masła (1,5 kostki)
4 jajka
100 g drożdży
0,5 l mleka
2 cukry waniliowe

Składniki na polewę:

0,5 kg cukru
300 g migdałów
200 g masła
0,5 szklanki wody

+ 2 budynie (przygotowane wg. przepisu na opakowaniu)

Migdały tniemy na paseczki. Masło potrzebne do ciasta rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

migdalowe-ciasto-babci-1

Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę migdałową: pokrojone migdały, masło, cukier i wodę. Całość mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, żeby nie wykipiało. Polewa musi gotować się tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a mieszanka cukru i masła zgęstnieje i zmieni kolor na miodowy.

migdalowe-ciasto-babci-2

migdalowe-ciasto-babci-4

W czasie, kiedy polewa podgrzewa się na piecu, przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cały cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

migdalowe-ciasto-babci-3

migdalowe-ciasto-babci-5

migdalowe-ciasto-babci-6

migdalowe-ciasto-babci-7

Do wymieszanych składników dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy rękami.

migdalowe-ciasto-babci-8

Kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto powinno z łatwością odklejać się od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

migdalowe-ciasto-babci-9

Wyrośnięte ciasto przekładamy na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki.

migdalowe-ciasto-babci-10

migdalowe-ciasto-babci-11

Żeby ciasto nie przyklejało się do rąk podczas rozkładania na blaszki możemy posmarować ręce odrobiną tłuszczu – np. oliwą z oliwek.

migdalowe-ciasto-babci-12

Na rozłożone ciasto nakładamy równomiernie polewę migdałową. Ciasta jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie pieczemy je (pojedynczo) w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 40 minut. Wierzch i spód ciasta powinien być zarumieniony.

migdalowe-ciasto-babci-13

Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia (można na całą noc). Kiedy jest już zupełnie zimne przekrawamy wzdłuż i przekładamy budyniem (przygotowany wg. instrukcji na opakowaniu).

migdalowe-ciasto-babci-14

migdalowe-ciasto-babci-15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

 

  • Daria Trościńska

    O rety! To ciasto musi być obłędne w smaku! Kocham ciasta drożdżowe i moje dziewczynki również :) Tyle że ja na diecie bezglutenowej i cały czas nie wynalazłam idealnego przepisu na puszysty drożdżowiec z mąk bg :P

    • Tak, babcie znają się na rzeczy ;) a co do drożdżowego bez mąki pszennej, podpytam moją kuzynkę, bo w tej kategorii to ona jest specem :)