Migdałowe ciasto Babci Lusi

Na specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z karmelową polewą z migdałami, przełożone ciepłym budyniem to taki mój świąteczny smak dzieciństwa. Do tego to ciasto z tradycjami, bo piekła je jeszcze moja prababcia. Migdałowe ciasto Babci Lusi można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko przełożyć ciepłym budyniem, dzięki temu będzie smakować, jakby właśnie ktoś wyciągnął je z piekarnika. Z podanych proporcji wychodzą dwie duże blachy ciasta. Ciasto, które widzicie na zdjęciach jest jeszcze bez budyniu, bo rzeczywiście przekładane będzie tuż przed świętami :)

migdalowe-ciasto-babci-15

Składniki na ciasto:

1 kg mąki
300 g cukru
300 g masła (1,5 kostki)
4 jajka
100 g drożdży
0,5 l mleka
2 cukry waniliowe

Składniki na polewę:

0,5 kg cukru
300 g migdałów
200 g masła
0,5 szklanki wody

+ 2 budynie (przygotowane wg. przepisu na opakowaniu)

Migdałowe ciasto Babci Lusi – jak to zrobić?

Migdały tniemy na paseczki. Masło potrzebne do ciasta rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę migdałową: pokrojone migdały, masło, cukier i wodę. Całość mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, żeby nie wykipiało. Polewa musi gotować się tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a mieszanka cukru i masła zgęstnieje i zmieni kolor na miodowy.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Migdałowe ciasto Babci Lusi

W czasie, kiedy polewa podgrzewa się na piecu, przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cały cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Do wymieszanych składników dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy rękami.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto powinno z łatwością odklejać się od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Wyrośnięte ciasto przekładamy na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Żeby ciasto nie przyklejało się do rąk podczas rozkładania na blaszki możemy posmarować ręce odrobiną tłuszczu – np. oliwą z oliwek.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Na rozłożone ciasto nakładamy równomiernie polewę migdałową. Ciasta jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie pieczemy je (pojedynczo) w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 40 minut. Wierzch i spód ciasta powinien być zarumieniony.

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia (można na całą noc). Kiedy jest już zupełnie zimne przekrawamy wzdłuż i przekładamy budyniem (przygotowany wg. instrukcji na opakowaniu).

Migdałowe ciasto Babci Lusi

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)