Bezglutenowe brownie 11

Od czasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki, nawet cukinii, to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też takie niedowiarki jak ze mnie albo jesteście uczuleni na gluten albo chcecie po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni przedstawiam Wam bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli :)

i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie :) i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;)

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy)
1 banan
1/4 szklanki brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
3 jajka
1/3 szklanki oleju
szczypta soli

+ dowolne bakalie (ja dałam suszoną żurawinę)

Fasolę odsączamy z zalewy, banana obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy olej – całość miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym, powinniśmy mieć gładką jednolitą masę bez żadnych grudek.

Bezglutenowe brownie 1

Bezglutenowe brownie 2

Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia.

Bezglutenowe brownie 3

Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką masę.

Bezglutenowe brownie 4

Na koniec dodajemy bakalie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezglutenowe brownie 5

Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni lub do „suchego patyczka”.

Bezglutenowe brownie 6

Gotowe ciasto można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.

Bezglutenowe brownie 7

Bezglutenowe brownie 8

Bezglutenowe brownie 9

Bezglutenowe brownie 11

Bezglutenowe brownie 13