Babeczki hamburgery

Babeczki hamburgery były na mojej liście “to do” już od dłuższego czasu, zawsze jednak pojawiały się ważniejsze okazje, więc odkładałam je na później. Wreszcie doczekały się na swoją kolejkę :) i muszę przyznać, że byłam nimi zachwycona! Uwielbiam, kiedy słodycze robione w domu nie tylko dobrze smakują (chrupiące waniliowe babeczki i cienkie czekoladowe krążki brownie), ale też fajnie wyglądają i takie właśnie są babeczki hamburgery.

Babeczki hamburgery

Składniki na krążki brownie:

0,5 tabliczki czekolady
50 g masła
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki
1 jajko

Składniki na babeczki:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki oleju
1 jajko

Składniki na krem:

100 g serka mascarpone
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
zielony i czerwony barwnik spożywczy

+ rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam Fritt kupione w Lidlu), Nutella lub inny krem czekoladowy

Babeczki hamburgery – jak to zrobić?

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

W międzyczasie formę na muffinki wykładamy kawałkami aluminiowej folii lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Można wykorzystać także papierowe papilotki, ale ja wolałam nie mieć na brzegach czekoladowych “kotletów” małych rowków po papierkach.

Jajko miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.

Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na wolnych obrotach.

Przekładamy do blaszki. Pieczemy około 15 min. w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni.

Masę na babeczki waniliowe przygotowujemy mieszając razem wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko, śmietankę, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Po upieczeniu babeczki wyciągamy z formy i przekrawamy na połówki ostrym nożem.

Na każdą część nakładamy nieco kremu czekoladowego. Na dolną część babeczki nakładamy krążek z brownie, potem kilka kawałków gumy rozpuszczalnej dla dzieci i przykrywamy wierzchnią częścią.

Babeczki hamburgery

Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy do malutkich woreczków strunowych, odcinamy mały rożek z każdego i dekorujemy babeczki. Z zielonego kremu robimy liście sałaty, z czerwonego ketchup.

Babeczki hamburgery

Babeczki hamburgery

Babeczki hamburgery

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)