Składniki:
200 g mąki
50 g kaszy kus kus
1 łyżeczka proszku
0,5 łyżeczki soli
pieprz
bazylia
150 ml wody
100 ml oliwy z oliwek
1 jajko
1 mała cebulka
2 łyżki zielonego pesto
150 g białego twarożku
6 pomidorków koktajlowych
Suche składniki mieszamy razem w misce. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Razem z wodą, oliwą i jajkiem dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy silikonowe foremki na babeczki (lub klasyczną formę wyłożoną papierowymi papilotkami) do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu z twarożku i pesto.
Po dokładnym wymieszaniu krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy na babeczki i dekorujemy pomidorkami.
Smacznego!
ciastkożercy.pl