Tęczowy tort

Tęczowy tort 23

Tęczowy tort 21

Już od dłuższego czasu chciałam zrobić tęczowy tort, idealna okazja nadarza się z powodu zbliżającego się Dnia Dziecka. Bo które dziecko nie chciałoby dostać takiego tortu? :) Jako bazy użyłam ciasta muffinkowego i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Ciasto na muffinki jest super szybkie i znacznie bardziej stabilne niż biszkopt, dzięki temu nawet 6 warstw ciasta poukładanych na sobie przetrwa spokojnie oczekiwanie na gości. Ciasto piekłam w niedużych tortownicach o średnicy 16 cm – w piecu na raz mieszczą mi się 3, co bardzo przyspiesza pieczenia.

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 jajka

+ barwniki spożywcze

Składniki na krem:

400-500 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanFix

+ woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Przy tak dużej ilości składników zrobiłam to w mikserze. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

Tęczowy tort 1

Tęczowy tort 2

Gotowe ciasto dzielimy na 6 porcji, można użyć do tego wagi kuchennej.

Tęczowy tort 3

Ciasto farbujemy barwnikami spożywczymi na żółto, pomarańczowo, czerwono, niebiesko, zielono i fioletowo (tęcza ma jeszcze jeden kolor – granatowy, ale zdecydowałam się go już pominąć). Jeśli używamy barwników w proszku dobrze jest rozpuścić je wcześniej w odrobinie ciepłej wody.

Tęczowy tort 4

Ciasto przelewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni. Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią i kolor będzie mniej widoczny.

Tęczowy tort 5

Tęczowy tort 6

W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone.

Tęczowy tort 7

Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi.

Tęczowy tort 8

Na paterze układamy pierwszy spód ciasta w fioletowym kolorze, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Tęczowy tort 9

Tęczowy tort 10

Powtarzamy z resztą spodów.

Tęczowy tort 12

Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków.

Tęczowy tort 15

Na tort nakładamy drugą warstwę kremu.

Tęczowy tort 16

Dekorujemy kolorowymi cukierkami.

Tęczowy tort 17

Tęczowy tort 18

Tęczowy tort 19

Tęczowy tort 20
Tęczowy tort 22

Tęczowy tort 23

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Małgorzata Sklorz

    Podziwiam pani talent, super słodkości, nie mogę skończyć się na nie patrzeć, miłego weekendu, pozdrawiam :)

    • Ooo, dziękuję!! :) bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba. Zapraszam jak najczęściej ;)

  • Ania

    Po prostu: MNIAM! :))))))

  • Monika

    Witam, zainspirowała mnie Pani do zrobienia tortu dla mojej córeczki. Zamierzam zrobić tort Elza jednak z takim tęczowym środkiem. Jaką ma wysokość ten tort?

    • Bardzo się cieszę! Każdy ze spodów wyszedł mi na wysokość ok. 2 cm – czyli całość mamy ok. 14 cm bez kremu. Spódnica Elzy ma ok. 17-18 cm wysokości. Więc albo można zrobić więcej kremu (tutaj są bardzo cienkie warstwy między spodami), albo „dobudować” górną część spódnicy ze skrawków ciasta, które zostaną po wykrawaniu. Daj znać koniecznie jak się udał tort :) Pozdrawiam!

      • Monika

        Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź i cenne wskazówki:) mam jeszcze pytanie odnośnie barwników. Mam niebieski i zastanawiam sie czy wystarczy dokupic tylko żółty i czerwony , żeby pomieszać je aby uzyskać zielony i pomarańczowy? Czy to sie może udać czy lepiej kupic osobno każdy barwnik?

  • Agata p

    Witam, tort wygląda świetnie, ale mam pytanie czy dobrym pomysłem byłoby obłożenie go masą cukrową?

    • Cześć Agata, dzięki! Do masy cukrowej trzeba by zrobić inny krem – taki na bazie masła, np. budyniowy. Krem na bazie śmietany (w tym przepisie) ma zbyt dużo wilgoci, więc masa zaczęła by się na nim rozpuszczać. Pozdrawiam :)

      • Agata p

        Dziękuję za odpowiedź! Biorę się za robienie tortu! Pozdrawiam :)

  • Anita Puchalska

    Witam, mam tylko jedną blaszke, czy reszta
    Cista surowego moze czekac na swoją kolej?

    • Tak, ja piekłam po dwie, ale i tak część musiała zaczekać. Pozdrawiam :)