Nie ma nic lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski (także na słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko – chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).
W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około 6-7 cm.
Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu.
Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Smacznego!
ciastkożercy.pl