Z cyklu do plecaka: szybkie rogaliki z wiśniami

spot_img

Nie ma nic lepszego niż słodki domowy dodatek do drugiego śniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski (także na słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

nadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko – chodzi o to, żeby wyrównać zagniecenia).

Szybkie rogaliki z wiśniami

Szybkie rogaliki z wiśniami

W zależności od tego jaki mamy kształt płatu ciasta kroimy wzdłuż przekątnej (koło) lub ukośnie na trójkąty (prostokąt). Musimy uzyskać długie trójkąty o podstawie około 6-7 cm.

Szybkie rogaliki z wiśniami

Nakładamy wiśnie lub dżem na szerszą część trójkąta i zawijamy rogaliki zaczynając tego brzegu.

Szybkie rogaliki z wiśniami

Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Szybkie rogaliki z wiśniami

Szybkie rogaliki z wiśniami

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Szybkie rogaliki z wiśniami

Szybkie rogaliki z wiśniami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

1 KOMENTARZ

Zobacz też: