Do świąt wielkanocnych zostały dwa tygodnie, jest więc czas, żeby zastanowić się, czy może w tym roku nie warto było by spróbować jakiegoś nowego świątecznego przepisu lub zaskoczyć rodzinę czymś znanym i lubianym, ale z efektowną świąteczną dekoracją. Babeczki z kurczaczkami z masy cukrowej są jedną z takich właśnie świątecznych propozycji :) Ozdoby, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z kupnej masy cukrowej, można jednak także wykorzystać tę domową, link do przepisu zamieszczam poniżej.
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Składniki na domową masę cukrową
+zielony żółty barwnik spożywczy
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej i kremu z twarożku. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego (lepiej za mało niż za dużo).
Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i przyczepiamy na niego gotowe ozdoby.
Smacznego!
ciastkożercy.pl