Dziś mam dla Was kolejny już pomysł na walentynkowe ciasteczka (poprzednie można zobaczyć tutaj). Tym razem są to słodkie walentynkowe koperty. Do dekoracji ciasteczek wykorzystałam lukier królewski i masę cukrową. Jeśli jednak nie macie ochoty robić specjalnie masy cukrowej (potrzeba jej tylko troszkę), ozdobne serduszka można też namalować lukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych foremek czy cukierniczych akcesoriów, wystarczy kilka woreczków strunowych (można je kupić w sklepach papierniczych lub w Ikei). Kruche ciastka spokojnie mogą zaczekać do Walentynek jeśli zdecydujecie się upiec je już teraz. Tzn. teoretycznie mogą, bo moich już dawno nie ma ;)
Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę)
Składniki na domową masę cukrową
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, nożem tniemy na prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Lukier przygotowujemy według przepisu.
Do lukrowania dobrze jest przygotować sobie dwa rodzaje lukru: gęstszy do konturów i rzadszy do wypełniania (wystarczy dodać odrobinę wody. Pomocny może być tutaj krótki poradnik lukrowania pierników :)
Po nałożeniu pierwszej warstwy lukru odstawiamy ciasteczka do wyschnięcia.
Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy serduszka
Na przeschniętym lukrze malujemy kontury koperty i przyklejamy cukrowe serduszka.
Smacznego!
ciastkożercy.pl