Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała się na tortownicę o średnicy 24 cm, bo taki sposób podania podoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;)

Składniki:

500 g mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 kostki masła (100 g)
4 jajka

+ 500 g dżemu jabłkowego lub lekko przesmażonych jabłek z cukrem (możemy mieć jeszcze większe kawałki owoców, ale powinniśmy odparować większość wody)

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy sobie 1 białko (będzie potrzebne później).

Szarlotka 1

Szarlotka 2

Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za kruche, można dodać nieco śmietany do uzyskania jednolitej konsystencji (ja używam kremówki).

Szarlotka 3

Szarlotka 4

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów formy (podobnie postępujemy jeśli robimy ciasto na blaszce). Na wyłożony spód nakładamy jabłka i dokładnie wyrównujemy wierzch.

Szarlotka 5

Szarlotka 6

Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko.

Szarlotka 7

Do zostawionego wcześniej białka dodajemy 1 łyżkę wody, przygotowaną mieszanką smarujemy brzegi ciasta w tortownicy i brzegi wyciętego kółka – dzięki temu całość dobrze się sklei. Kółko nawijamy na wałek i przenosimy na wierzch ciasta. Brzegi dokładnie dociskamy palcami. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Szarlotka 8

Gotowe ciasto wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę, żeby nieco ostygło, dzięki temu nie zrobi się mokre i będzie idealnie chrupiące z wierzchu i od spodu. Podajemy posypane cukrem pudrem, z lodami, z musem malinowy, chyba, że nie możemy się doczekać – wtedy jemy od razu nie czekając na żadne dodatki (tak jak ja ;) ).

Szarlotka 9

Szarlotka 10

Szarlotka 11

Szarlotka 14

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Tags : jabłkakruche