Jeśli próbowaliście kiedyś domowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :)
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki margaryny
4 łyżki kakao
50 g drożdży
1 jajko
+ orzechy laskowe, krem czekoladowy (np. Nutella)
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość.
Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z kremem czekoladowym (np. Nutellą) i voilà – nadzienie gotowe :)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką (nie powinno się za bardzo kleić, bo ma dość dużo tłuszczu) i rozwałkowujemy na kółko o grubości około 0,5 cm.
Kółko tniemy nożem na trójkąty. Nakładamy po łyżeczce nadzienia na podstawę trójkąta i zwijamy zaczynając od tej strony. Zagniatamy końce rogalika i upewniamy się, że jest szczelnie zamknięty – żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę i zostawiamy jeszcze na pół godziny, żeby wyrosły. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!
ciastkożercy.pl