Muffinki z wiśniami

spot_img

muffinki z wiśniami 9

Uwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można zastąpić go słonecznikowym lub roztopionym masłem. Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco wyższych (tak jak u mnie na zdjęciach).

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3-4 łyżki oleju kokosowego
0,5 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki mleka

Składniki na kruszonkę:

50 g masła (1/4 kostki)
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta proszku do pieczenia

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, rozpuszczony olej, mleko i śmietankę dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy.

muffinki z wiśniami 1

muffinki z wiśniami 2

Do foremek nakładamy po łyżce ciasta i dorzucamy kilka wydrylowanych wiśni. Przykrywamy pozostałym ciastem i dodajemy po wiśni na górę.

muffinki z wiśniami 3

muffinki z wiśniami 4

Kruszonkę przygotowujemy zagniatając miękkie masło z resztą suchych składników.

muffinki z wiśniami 5

Na górę nakładamy kruszonkę. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

muffinki z wiśniami 6

muffinki z wiśniami 7

muffinki z wiśniami 8

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

7 KOMENTARZE

Zobacz też: