Misiowe babeczki

spot_img

Jeśli macie już zrobioną czekoladę plastyczną na pewno przyda się do tego przepisu. (Jak zrobić czekoladę? Zajrzyjcie tutaj). Do zrobienia misiowych babeczek wykorzystałam przepis na babeczki maślane z dodatkiem kakao i krem budyniowy – też z kakao.

 

Składniki na babeczki
+ kakao

Składniki na krem
+ 3 łyżki kakao

Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed robieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu.

babeczki misie

babeczki misie 1

babeczki misie 2

babeczki misie 3

babeczki misie 13

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min.

babeczki misie 12

Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Ważne, żeby rozmiksować go bardzo dokładnie, jeśli zostaną w nim grudki budyniu będzie ciężko przecisnąć go przez szprycę. Do gotowego kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy – można zrobić to mikserem.

babeczki misie 11

babeczki misie 10

Czekoladę plastyczną wyciągamy z lodówki nieco wcześniej. Jeśli dalej jest twarda (u mnie było tak z gorzką) można odciąć mały kawałek nożem i ugnieść przez chwilę w rękach – momentalnie zrobi się miękka.

babeczki misie 8

Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy małe różyczki na przestudzonych babeczkach (ważne, żeby były zupełnie zimne – w przeciwnym razie rozpuszczą krem).

babeczki misie 9

Z czekolady plastycznej kulamy kulki na buzie, nosy i uszy misiów. Dla części misiów oczy zrobiłam z masy cukrowej, ponieważ łatwiej to zrobić niż z czekolady. Zdjęcie misia z czekoladowymi oczami zamieszczam poniżej.

babeczki misie 6

babeczki misie 5

… i wersja w całości czekoladowa.

babeczki misie 7

Smacznego!

ciastkożercy.pl

 

Wasze ulubione:

2 KOMENTARZE

Zobacz też: