Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Możecie ją kupić w moim sklepie – forma na magdalenki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej niż 30 minut – wliczając czas pieczenia! Standardowa forma na magdalenki ma 12 muszelek, na tyle właśnie starcza ciasta z poniższych proporcji.
Jeśli chcielibyście zobaczyć inne z przepisów inspirowanych moim pobytem w Paryżu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Paris Brest, Ptysie w karmelu i krem pâtissière. Na razie tyle, ale w przyszłości ta lista na pewno będzie się rozrastać ;)
Magdalenki – jak to zrobić?
Składniki na magdalenki:
2 jajka
65 g cukru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka miodu
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy drucianą trzepaczką. Nie trzeba ubijać, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy miód, mleko, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Mieszamy do połączenia.
Do masy na magdalenki dodajemy roztopione masło i mieszamy delikatnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Jeśli nie macie worka, ciasto można nałożyć do formy dużą łyżką. Foremkę na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepujemy. Wszystkie przydatne akcesoria do zrobienia magdalenek znajdziecie u mnie w sklepie w tym miejscu.
Wypełniamy każde zagłębienie ciastem w mniej więcej 80%.
Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni góra dół, bez termoobiegu. Przed włożeniem blaszki zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Magdalenki pieczemy przez ok. 15-20 minut lub do czasu aż się zarumienią.
Po wyciągnięciu z piekarnika ostrożnie podważamy każde ciasteczko nożem do masła i wyciągamy na kratkę. Żeby magdalenki były idealnie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku warto wyciągnąć je z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.


A tutaj krem do dekoracji :)

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.