Kolejna letnia propozycja to domowe, podwójnie arbuzowe lody z czekoladowymi dropsami i kiwi :) Do ich przygotowania możecie wykorzystać specjalne foremki lub zwyczajne plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (do kupienia w aptece).
Składniki:
arbuz
kiwi
śmietana kremówka (lub mleko)
czekoladowe dropsy
foremka na lody lub plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (można kupić je w aptece)
Arbuza (najlepiej bezpestkowego) kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze. Do musu arbuzowego dodajemy dropsy czekoladowe, wypełniamy kubeczki do 3/4 wysokości i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie do lekko zmrożonego arbuza dokładamy patyczki – dzięki temu będziemy mieć pewność, że będą stać pionowo.
Kiedy mus z arbuza stężeje dolewamy cienką warstwę mleka lub śmietany kremówki.
Na koniec nakładamy zmiksowane kiwi i wkładamy do całkowitego stężenia.
Smacznego!
ciastkożercy.pl