DSC_0649

Krem cytrynowy to rześka wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart.

Składniki:

1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
skórka z połówki cytryny
aromat cytrynowy
żółty barwnik spożywczy (opcjonalne)

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Gotujemy jedną szklankę mleka, w połowie szklanki rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, do czasu aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Miksujemy miękkie masło dodając po łyżce zimny budyń. Dodajemy skórkę otartą z połówki cytryny, kilka kropel aromatu cytrynowego i ewentualnie kilka kropel żółtego barwnika spożywczego.

Smacznego!

ciastkożercy.pl