Krem cappuccino jest zrobiony na bazie kremu budyniowego – jednego z najłatwiejszych i zarazem najsmaczniejszych jakie znam. Kluczem jest dodanie mocnej kawy do gotującego się mleka – et voila! Gotowe :)
Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
1 filiżanka mocnego espresso (około 0,5 szklanki)
4 łyżki cukru
1,5 kostki masła
Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki, odstawiamy, żeby zmiękło.
Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Do reszty mleka dodajemy kawę i gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia.
Po przestudzeniu ściągamy z budyniu wierzchni kożuch – może nie udać się go dokładnie rozmiksować i krem będzie miał grudki.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego!