Czekoladowe babeczki z kremem i granatem – prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia całości.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 lyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki gorzkiego kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub garść czekoladowych dropsów
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
+ świeży granat
Składniki na krem z twarożku:
(zobacz link tutaj)
Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę lub dropsy i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Obieramy granata, tak by pestki zostały w całości i nie wyciekał z nich sok. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Przekładamy krem do worka cukierniczego lub szprycy, wyciskamy różyczki na babeczki i dekorujemy pestkami granatu.
Smacznego!
ciastkożercy.pl