Borówkowe torciki z czekoladą

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki – są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego – łatwiej poukładać na sobie poszczególne warstwy, wygładzić brzegi (wystarczy zwykły nóż do masła!) i przeprowadzić najtrudniejszą operację: przenieść tort ze stołu na talerz czy paterę. Dzisiejszy tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.

Składniki na murzynka

Składniki na krem

+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówki

Ciasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu. Borówki dokładnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia na czystej ściereczce.

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na stół. Metalową foremką wycinamy krążki (moja miała 10 cm, ciasta wystarczyło na 9 krążków czyli 3 torciki). Jeśli nie mamy foremki, możemy użyć małej miseczki do zaznaczenia konturów na cieście i wyciąć krążki czystymi nożyczkami kuchennymi. Pozostałe skrawki ciasta możemy wykorzystać do zrobienia ciastkowych lizaków lub pralinek (np. takich lub takich)

Borówkowe torciki z czekoladą

Zanim przystąpimy do dekoracji i składania torcików musimy się upewnić, że spody są zupełnie zimne (w przeciwnym wypadku krem zacznie się topić).

Borówkowe torciki z czekoladą

Krem możemy nałożyć na torciki zwykłym nożem kuchennym, ja jednak lubię robić to za pomocą worka cukierniczego (można też wykorzystać zwykły worek strunowy – od niedawna do kupienia w Ikei), dzięki temu ciasto nie kruszy się i nie brudzi kremu. Spód torcika przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, żeby łatwo można było obracać go sobie na stole.

Borówkowe torciki z czekoladą

Na środek spodu nakładamy krem czekoladowy.

Borówkowe torciki z czekoladą

Na brzegi ciasta wyciskamy krem budyniowy (dzięki temu czekolada nie będzie wyciekać na zewnątrz i nie pobrudzi brzegów tortu).

Borówkowe torciki z czekoladą

Na spód kładziemy kolejny krążek i znowu nakładamy kremy.

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Za pomocą worka cukierniczego nakładamy krem na boki tortu (bardzo pomocna jest tutaj tylka z płaskim otworem – dzięki niej możemy nałożyć na ciasto dosyć cienką warstwę kremu).

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Boki i wierzch ciasta wyrównujemy za pomocą szpatułki lub zwykłego noża do masła. Górę tortu dekorujemy umytymi borówkami. Po skończeniu dekoracji torcik przekładamy na czysty talerz za pomocą szerokiego noża kuchennego (im szerszy nóż tym łatwiej przenieść tort).

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Borówkowe torciki z czekoladą

Smacznego!

ciastkożercy.pl