Jeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe, możecie jednak użyć także przepisu na proste babeczki czekoladowe. Do tego puszysty krem z budyniu i masła, pyszny mus owocowy i świeże jeżyny do dekoracji :)
Składniki na babeczki mocno czekoladowe lub proste czekoladowe
Składniki na krem:
0,5 kostki masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki musu jeżynowego
+jeżyny na mus i do dekoracji
Przed nałożeniem kremu warto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne.
Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Miękkie masło miksujemy na puszysta masę z cukrem pudrem. Jeżyny miksujemy w blenderze na mus, może przetrzeć je jeszcze przez sitko, żeby pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne. Do masła dodajemy po jednej łyżce około 3/4 zupełnie zimnego budyniu, dokładnie miksujemy do zniknięcia wszystkich grudek. Jeśli pomimo miksowania w kremie dalej są grudki, można przykryć go folią, wstawić na 10-15 minut do lodówki i spróbować rozmiksować jeszcze raz – kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej uzyskać idealnie gładką konsystencję.
Pod koniec miksowania możemy dodać do kremu kilka łyżek musu jeżynowego.
Krem możemy nałożyć na babeczki za pomocą szprycy, ja dzisiaj zdecydowałam się wygładzić go nożem, a na wierzchu wyżłobić łyżeczką małe wzroki, gdzie zmieścił się dodatkowy mus jeżynowy :)
Całość dekorujemy świeżymi jeżynami.
Smacznego!
ciastkożercy.pl