Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 świeży granat
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
0,25 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy.
Obieramy granat, wyłuskane pesteczki powinny być „w całości”, tak, żeby nie wyciekał z nich sok. Część zostawiamy do dekoracji, resztę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
W niedużej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę, tak, żeby powstała jednolita kulka. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Posypujemy pestkami granatu i kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Smacznego!
ciastkożercy.pl