Wiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady – takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
+skórka pomarańczowa (lub aromat pomarańczowy), mleczna czekolada
+ zielony barwnik spożywczy
Składniki na domową masę cukrową
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób z masy cukrowej i kremu.
Do gotowego kremu dodajemy zielony barwnik i dokładnie mieszamy. Żeby uzyskać bardziej wiosenny odcień zieleni możemy dodać odrobinę żółtego barwnika. Po wymieszaniu krem wstawiamy do lodówki.
Po wyciągnięciu babeczek z pieca można upewnić się czy na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i ozdobami z masy cukrowej.
Smacznego!
ciastkożercy.pl