Babeczki Bombonierka pojawiły się już na ciastkożercach z okazji zeszłorocznych Walentynek, na pomysł na tę wersję wpadłam, bo zbliża się Dzień Matki. W Ikei znalazłam idealne pudełko (3 sztuki za 15 zł), które ma być opakowaniem na babeczkową bombonierkę.
Składniki na babeczki:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
2 łyżki kakao
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
Składniki na krem czekoladowy:
0,5 opakowania budyniu waniliowego (można też zrobić cały budyń i pół zjeść ;))
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
+kolorowe cukiereczki do dekoracji
Przed rozpoczęciem pieczenia dobrze jest sprawdzić ile i jakie rozmiary babeczek zmieszczą się do wybranego przez nas pudełka. Moje ma mniej więcej 16×16 cm, a foremki 3,5 cm na dole i 4,5 cm na górze. Z podanych składników wyszło mi 20 takich właśnie mini babeczek.
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni.
Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły
Zanim babeczki wystygną możemy przygotować krem. Gotujemy połowę budyniu (nie dodajemy cukru) i odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki kakao i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z tylką (dzióbkiem) w kształcie dużego kółka.
Dekorujemy przestudzone babeczki kremem.
Brzegi kremu obtaczamy w cukrowych koralikach.
Smacznego!
ciastkożercy.pl