Babeczki migdałowo pomarańczowe

spot_img

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Dzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.

Składniki na babeczki:

100 g migdałów
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła (lub margaryny)
2 jajka
0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy
Skórka pomarańczowa

Składniki na krem z serka mascarpone

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach.

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu.

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki.

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Babeczki migdałowo pomarańczowe

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

Zobacz też: