Dzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.
Składniki na babeczki:
100 g migdałów
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła (lub margaryny)
2 jajka
0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy
Skórka pomarańczowa
Składniki na krem z serka mascarpone
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.
Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach.
Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu.
Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki.
Smacznego!
ciastkożercy.pl