Moja babeczkowa lista „do zrobienia” jest długa na kilkanaście pozycji, ale czasem piekę coś konkretnego, bo przeglądając szafkę ze słodkimi różnościami wpadnie mi w ręce coś co można by już zużyć – ot taki pragmatyzm domowy ;) Tak powstały dzisiejsze łaciate babeczki krówki z kajmakiem (lub jak kto woli z masą krówkową).
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można pominąć jeśli babeczki są także dla dzieci)
1 jajko
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany kremówki
+ 400 g śmietany kremówki (bita śmietana w proszku jako utrwalacz), masa krówkowa (kajmak)
W misce mieszamy razem mąką, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W osobnej misce mieszamy kakao i kawę rozpuszczalną.
Do mąki dodajemy jajko, olej, mleko i około połowę śmietany kremówki.
Mieszamy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 gotowej masy, dodajemy kakao i resztę kremówki, mieszamy do połączenia składników.
Nakładamy na przemian ciemne i jasne ciasto do blaszki wyłożonej papilotkami.
Piekarnik nastawiamy na 180 -200 stopni, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły
W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę z bitą śmietaną w proszku (można użyć innego utrwalacza), dodajemy cukier puder.
Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy na zupełnie zimne babeczki. Wyciskamy krem w kształt gniazdek, tak żeby do środka można było nalać kajmak.
Smacznego!
ciastkożercy.pl