Babeczki z walentynką to kolejna propozycja słodkiej dekoracji, którą możecie zaserwować na walentynkowy deser (śniadanie? ;)). Jako bazę przygotowałam kruche babeczki waniliowe, do tego krem śmietankowy i słodkie walentynki z masy cukrowej (ją także możecie zrobić sami w domu). Jeśli nie przygotowujecie walentynkowego przyjęcia (jest coś takiego jak walentynkowe przyjęcia?) zrobienie kilku sztuk nie powinno zająć Wam dużo czasu, a efekt „uau” macie murowany :)
+czerwony barwnik spożywczy
Składniki na domową masę cukrową
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu.
Do dekoracji babeczek wybrałam tylkę w kształcie otwartej gwiazdki, dobrze powinna spisać się też zwykła okrągła – wyciśnięta różyczka powinna być płaska, żeby łatwo było przykleić do niej cukrową dekorację.
Tylkę władamy do worka cukierniczego lub zwykłego woreczka strunowego (można je kupić w sklepach papierniczych lub w Ikei), dla pewności końcówkę warto zabezpieczyć kawałkiem taśmy klejącej. Krem przekładamy do worka – najłatwiej zrobić to, kiedy stoi w kubku.
Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzone babeczki.
Masę cukrową wałkujemy na blacie podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Nożykiem wycinamy kształt „domku”.
Gotowe koperty odstawiamy na minimum pół godziny, żeby nieco stwardniały.
Z różowej masy cukrowej robimy serduszka.
Serduszka przyklejamy na cukrowe koperty, jeśli nie będą się trzymać możemy małym pędzelkiem lub patyczkiem higienicznym nałożyć odrobinę (!) wody. Jeśli za bardzo pomoczymy masę cukrową zacznie się rozpuszczać, a kolorowy barwnik pobrudzi białe koperty.
Koperty nakładamy na krem i… gotowe :)
Smacznego!
ciastkożercy.pl