Korzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach – z czekoladowym, waniliowym i truskawkowym kremem. Proste (i szybkie!) babeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser.
Składniki na proste babeczki czekoladowe
+ czekoladowe draże (lub czekolada)
+ gorzkie kakao, kilka truskawek
Przed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej foremki wkładamy po kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut.
Krem robimy według przepisu. Dzielimy na 3 części – małą, średnią i dużą. Do największej części dodajemy trzy duże łyżki kakao i dokładnie mieszamy, do najmniejszej dwie rozgniecione truskawki (krem nie może być zbyt rzadki, bo nie będzie trzymał się na babeczkach).
Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego zaczynając od czekoladowego dekorujemy wszystkie babeczki. Następnie nakładamy waniliowy i truskawkowy krem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl