Zdrowe ciasteczka dla dzieci

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  12

Dzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów, tym bardziej podziwiam kreatywność – okazuje się, że ciasto da się upiec niemal ze wszystkiego :) Ciasteczka migdałowe, które chciałabym Wam zaproponować są zrobione na bazie mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak do ciasta trochę mąki pszennej, żeby zachowało odpowiednią konsystencję (jeśli ktoś z Was zna przepis na zupełnie bezglutenowe ciasteczka migdałowe chętnie go poznam!). Wyszły delikatne, idealnie chrupiące i pyszne :)

Składniki:

200 g mąki migdałowej
50 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczy

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miękkie masło, jajko i skórkę otartą z połówki dobrze umytej (można też ją sparzyć) pomarańczy.

Zdrowe ciasteczka

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  2

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  3

Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki.

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  4

Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie na to ochoty (lub czasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre.

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  5

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  6

Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach.

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  8

Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne przekładamy je do małych woreczków i wyciskamy na ciastka.

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  7

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  9

Zdrowe ciasteczka dla dzieci  10

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Jak one słodko wyglądają! :)

  • Capyeli

    Zaraz będę je robić, a w jakiej temperaturze mają być pieczone? :)

  • Firefly

    A te różowe kropeczki uzyskałaś w jaki sposób?

    • To biała polewa z odrobiną czerwonego barwnika. Ale możesz zrobić też lukier z cukru pudru i np. soku malinowego. Pozdrawiam :)

      • Firefly

        Dzięki :) zamierzam je zrobić w sobotę ;) wrzucę jakieś zdjęcie jak będą gotowe

  • Mel

    troche średnio one zdrowe….

    • mąka migdałowa ma więcej wartości odżywczych niż pszenna, ale racja, owoce czy warzywa zawsze będą zdrowsze od ciastek jakiekolwiek by nie były :) Pozdrawiam!

      • Mel

        nie no ja bardziej o tym cukrze… sa jego zdrowsze alternatywy ;)
        owoce owocami ale ciastkami tez nie pogardzimy. pozdrowienia

        • wiem, że można zastąpić cukier stewią lub ksylitolem, ale prawdę mówiąc rzadko ich używam. W sumie to mam filozofię, że jak upiekę sama to i tak będzie zdrowiej niż ze sklepu ;)

  • Oliwia

    Dzień dobry pani Różo, mam pytanie. Mam zamiar upiec te ciasteczka, czy mogłabym zamiast mąki migdałowej i pszennej użyć tylko pszennej? Czy coś moze wtedy pójść nie tak? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

    • Cześć Oliwia, jasne, możesz tak zrobić, wtedy to po prostu będą kruche maślane ciateczka i też na pewno będą smaczne :) Mąka migdałowa to zmielone migdały, więc dodaje też innego smaku ciasteczkom. Pozdrawiam!

  • Marzena Różecka

    Właśnie zabieram się za nie :) tylko ciekawi mnie ile wychodzi z podanych składników ciasteczek?