Urodzinowe babeczki czekoladowe

DSC_1006

Babeczki urodzinowe

Moja siostra ma urodziny w sierpniu. Ci którzy także obchodzą swoje święto w wakacje, wiedzą, że wtedy z przyjęciami bywa różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy – jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.

Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno być zużyte. Ja w mojej znalazłam dwa kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek?

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
Nutella (lub inny krem czekoladowy)

+truskawki do dekoracji

Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków.

Babeczki urodzinowe

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Do serka mascarpone dodajemy kilka łyżek Nutelli (ja dałam 3 duże, można dać mniej lub więcej, bo krem i tak będzie miał właściwą konsystencję), dokładnie mieszamy

Babeczki urodzinowe

Do nałożenia tego kremu dobrze jest wybrać końcówkę (tylkę) w kształcie gwiazdki – wtedy ładnie widać dwa mieszające się kolory.

Babeczki urodzinowe

Wewnętrzne ścianki worka cukierniczego (lub szprycy) smarujemy Nutellą – nie ma znaczenia czy będzie „prosto” czy „krzywo” i tak wszystko pomiesza się przy wyciskaniu.

Babeczki urodzinowe

Do worka nakładamy resztę kremu i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach.

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Na koniec babeczki dekorujemy truskawkami.

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Babeczki urodzinowe

Jeszcze tylko zapakować i można iść na urodziny :)

Babeczki urodzinowe

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Och, jakie urocze babeczki :))) I jeszcze z pysznymi truskawkami- już za nimi tęsknię!!!

  • gin

    Są absolutnie cudowne!
    Jubilatka musiała być zachwycona :)

    • Róża

      Zniknęły w ekspresowym tempie ;)

  • Miisiia

    Te babeczki wyglądają – zapewne smakują też – cudownie! Ale co zrobić, gdy masa jest za gęsta? Dodać któregos z „mokrych” składników, a może każdego po trochu? Proszę pomóżcie, już za godzinę odbędzie się impreza.

    • Ja dodaję wtedy trochę więcej mleka, w tym przepisie można też dołożyć śmietany kremówki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. Mam nadzieję, że zdążyłaś z babeczkami na czas :)

  • Marysia D

    Te babeczki są wspaniałe! zrobiłam na przyjazd gości i nie dotrwały do popołudnia, w rezultacie musiałam na szybko robić drugą porcję ;-) dzięki za inspirację! pozdrawiam, M

    • Super, że tak Ci się udały! Lubię ten przepis, bo jest na tyle szybki, że właśnie da się jeszcze w parę chwil dorobić dokładkę :D

  • Ania Szczepaniak

    Pyszne ciastka, łatwe do zrobienia ze składników, które są dostępne w każdym domu.
    W piątek zrobiłam 3 porcje:) niestety nie miałam truskawek, ale zrobiłam małą wariację na temat i do środka dorzuciłam banana.
    W pracy zrobiły furorę, na spotkaniu rodzinnym również, a część z nich posłużyła jako prezent urodzinowy.

    Super storna i przepisy, które dają natchnienie do pieczenia. thx

    • Jak pięknie wyszły! :) Czekolada z bananem? Takich jeszcze nie robiłam – trzeba spróbować :)

  • Karola

    Super przepis! Ja dodałam do swoich wiórki kokosowe oraz kawałki czekolady. (za to mniej cukru) Pachną nieziemsko – zobaczymy jak będą smakować :)

    • Mmm pycha, z kokosem muszą być świetne! :) uwielbiam za to muffinki, można trochę poczarować, a i tak na pewno wyjdą :)