Truskawkowe naked cake

Truskawkowe naked cake 17

Ostatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się spodziewałam – w rezultacie tort wyszedł dość wysoki, dlatego myślę, że jeśli macie formę do 20 cm to spokojnie możecie ją wykorzystać.

Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2):

2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao

+biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny)

Składniki na krem z truskawek:

1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jakie słodkie są truskawki)

+truskawki i czekolada do dekoracji

Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, więc warto poświęcić na to przynajmniej 5 – 7 minut (idealnie jeśli macie stojący mikser, który zrobi to za Was).

Truskawkowe naked cake 19

Truskawkowe naked cake 1

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite delikatnie mieszamy z nimi suche składniki (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić to znaczy, że jest już gotowe.

Truskawkowe naked cake 2

Truskawkowe naked cake 3

Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Podobno dzięki temu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia.

Truskawkowe naked cake 7

Jeśli to konieczne wyrównujemy wierzch biszkoptów. Nasączamy ponczem z wody i soku z cytryny.

Truskawkowe naked cake 11

Myjemy truskawki i odkładamy najładniejsze sztuki do dekoracji – u mnie zmieściło się 8. Resztę kroimy na kawałki i miksujemy na mus, z którego zrobimy krem.

Truskawkowe naked cake 4

Do garnka lub na patelnię wlewamy prawie całą szklankę musu, w niewielkiej ilości, która została w szklance rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus zacznie się gotować wlewamy truskawki z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki – masa powinna zgęstnieć i przypominać kisiel (w sumie to jest taki domowy kisiel). Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie miksujemy masło na puszystą masę z cukrem pudrem. Kiedy kisiel jest już zupełnie zimny, dodajemy go po łyżce do masła i dokładnie miksujemy na gładką masę.

Truskawkowe naked cake 5

Truskawkowe naked cake 13

Do ozdobienia truskawek potrzebna będzie rozpuszczona gorzka czekolada. Najlepiej włożyć ją do małego pojemnika – nieco większego niż pojedyncza truskawka. Truskawki zamaczamy w czekoladzie i kładziemy na papierze do pieczenia. Jeśli mamy na tyle czasu możemy jeszcze dorobić wzorek z mlecznej czekolady. Wystarczy przełożyć ją rozpuścić, przełożyć do woreczka strunowego i zrobić nieregularne mazy. Jeśli tak jak ja jesteście niecierpliwi i nie chcecie zbyt długo czekać aż czekolada zastygnie, możecie włożyć truskawki na chwilę (!) do zamrażarki.

Truskawkowe naked cake 9

Truskawkowe naked cake 10

Biszkopty przekładamy kremem truskawkowym.

Truskawkowe naked cake 14

Truskawkowe naked cake 15

Wierzch tortu polewamy rozpuszczoną czekoladą i przyczepiamy truskawki.

Truskawkowe naked cake 18

Truskawkowe naked cake 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Moni

    Wygląda tak apetycznie, że to chyba będzie numer jeden na liście przepisów do wykonania :)

    • Spróbuj koniecznie, jest super! Daj znać jak wyszło :)

      • Moni

        Pewnie! Powoli rozpoczynam sezon na truskawki, a ten przepis trafia na listę „must bake” :D

  • Wygląda cudownie! I te truskawki na górze… chętnie bym taką podjadła :)

  • Ola

    Dzięki za pomysł! Właśnie upiekłam biszkopt z Twojego przepisu, na Dzień Mamy Krzysia. Prawie wszystko zrobił sam, a najbardziej podobało mu się rzucanie. Pozdrawiam. Ola

  • Jadzia

    Świetnie wyglądają te truskawkowe ozdoby! Genialne w swojej prostocie ;)

  • Agata Magdalena Dziuba

    Żeby mi jeszcze te truskawki na wierzchu tak ładnie wyszły…
    Przepis świetny, jestem w trakcie wykańczania ciacha :)

  • Jak zobaczyłam ten mus truskawkowy na zdjęciu to omnomnom :) Narobiłaś mi takiej mega ochoty na truskawki, że nawet sobie nie wyobrażasz ! Ciacho prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Trafiłam na Twój blog przez przypadek, w poszukiwaniu bazowego przepisu na muffiny, który właśnie dzisiaj wykorzystam, ale oczywiście zostaję na dłużej! Dołączam do kręgu ciastkożerców :) Pozdrawiam serdecznie!

    • Rozgość się ;) Cieszę się, że znalazłaś coś dla siebie! A jak tam muffiny? Wyszły? :)

      • Pewnie, że wyszły :) Dodałam mak i wyszły pieguski :) Pychotka!

        • Oo, super! Pochwal się kiedyś swoimi wypiekami, uwielbiam oglądać takie zdjęcia :)

  • Magda Wnuk

    Jakiś czas temu szukałam inspiracji na naked cake tyle czasu, aż wyśniłam sobie urodziny właśnie z nim. Nawet „kupowałam” ozdobne talerze na niego. A już realnie – naprawdę smaczny, tylko nie wyszedł mi krem, nie mam pojęcia dlaczego.

  • Kasia Bytnar

    Przepis świetny !!!! Znajomi byli zachwyceni smakiem i wyglądem mojego deseru :P Polecam gorąco ten przepis :D Pozdrawiam :)

  • Agnieszka

    Twoje torciki wyglądają obłędnie! Bez zbytnich trudnych drogich dekoracji, w klasyce moc! Idealne do zrobienia w domu. Pozwolę sobie skorzystać z tych świetnych przepisów i pomysłów na dekorację. Pozdrawiam i życzę samych udanych słodkości!

    • Cześć Agnieszka, bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba! :) pochwal się koniecznie jak się udało, jesli będziesz coś piekła. Pozdrawiam :)

  • Aga Szmaga

    Witam, Czy ten torcik mozna zrobic dzien wczesniej, potrzebuje na jutro I nie wiem Czy krem wytrzyma ‼️❗️👍🏼 Bardzo mi sue podoba przepis ;) truskawek teraz nue dostanę ale borówki i maliny tak 🤓

    • Cześć Aga, spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej, ale przykryj go w całości, żeby biszkopty nie obeschły z góry (paterą jeśli masz, jeśli nie to nada się duży garnek ;) ). Krem możesz zrobić też z mrożonych owoców. Maliny wyjdą spoko, ale borówki mają dziwny kolor po zmiksowaniu, taki szaro-bury, więc średnio nadają się na krem. Pozdrawiam :)