Tort Szwarcwaldzki

tort szwarcwaldzki 14

tort szwarcwaldzki 15

Dzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy.

Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu aż do przyjęcia).

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 bita śmietana w proszku (opcjonalne)

+wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam gotowej polewy czekoladowej i efekt końcowy nie do końca mi się podoba… )

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Do tego tortu piekłam ciasto w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm.

tort szwarcwaldzki 1

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą.

tort szwarcwaldzki 2

Wiśnie odsączamy z zalewy. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z soku wiśniowego i wiśniówki w proporcjach 1:1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

tort szwarcwaldzki 3

Do śmietany dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy, na koniec można dodać bitą śmietanę w proszku jako utrwalacz.

tort szwarcwaldzki 4

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

tort szwarcwaldzki 5

Na kremie układamy wiśnie.

tort szwarcwaldzki 6

Powtarzamy z resztą spodów.

tort szwarcwaldzki 7

Cały tort pokrywamy warstwą kremu.

tort szwarcwaldzki 8

Brzegi dekorujemy polewą czekoladową. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego rozpuszczoną gorzką czekoladę (powinna być ostudzona, ale ciągle jeszcze płynna). Ja użyłam gotowej czekoladowej polewy, która okazała się o wiele za rzadka.

tort szwarcwaldzki 9

Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

tort szwarcwaldzki 10

tort szwarcwaldzki 11

tort szwarcwaldzki 12

tort szwarcwaldzki 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Maja Pochel

    czy mozna ten tort zrobic dzien wczesniej,czy rozmieknie i oklapnie?

    • Cześć Maja, możesz zrobić wcześniej, ale do kremu dałabym dla pewności utrwalacz – czyli bitą śmietanę w proszku lub śmietanfix. I oczywiście trzeba go przechować w zimnym miejscu, jeśli dasz radę zmieścić do lodówki to byłoby idealnie. Pozdrawiam :)

      • Maja Pochel

        dziękuje bardzo :)