Tort Szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki 13

Tort szwarcwaldzki to taka tortowa klasyka, idealny na przyjęcie urodzinowe, zwykle składa się z kilku warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy.

Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanfix (ten składnik można pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu aż do przyjęcia).

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany

+wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę, olej kokosowy (dzięki niemu polewa ma odpowiednią konsystencję i lepiej zastyga)

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Do tego tortu piekłam ciasto w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm.

Tort szwarcwaldzki 1

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Wiśnie odsączamy z zalewy. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z soku wiśniowego i wiśniówki w proporcjach 1:1. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta.

Tort szwarcwaldzki 2

Tort szwarcwaldzki 3

Ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i mascarpone z cukrem pudrem. Odkładamy kilka łyżek gotowego kremu na dekorację. Można od razu przełożyć go do worka z ozdobną końcówką. Do reszty kremu dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i krótko miksujemy.

Tort szwarcwaldzki 4

Nakładamy porcję kremu na nasączony blat biszkoptu. Do przełożenia tortu powinniśmy zużyć około połowy całego kremu.

Tort szwarcwaldzki 5

Na kremie układamy wiśnie, polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Tort szwarcwaldzki 6

Tort szwarcwaldzki 7

Powtarzamy z resztą spodów.

Tort szwarcwaldzki 8

Tort szwarcwaldzki 9

Cały tort pokrywamy cinką warstwą kremu, wstawiamy do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia.

Tort szwarcwaldzki 10

Nakładamy koleją warstwę kremu.

Tort szwarcwaldzki 11Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym (u mnie wystarczyła jedna łyżka) i dekorujemy nią brzegi tortu.

Tort szwarcwaldzki 12

Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

Tort szwarcwaldzki 13

Tort szwarcwaldzki 14

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Maja Pochel

    czy mozna ten tort zrobic dzien wczesniej,czy rozmieknie i oklapnie?

    • Cześć Maja, możesz zrobić wcześniej, ale do kremu dałabym dla pewności utrwalacz – czyli bitą śmietanę w proszku lub śmietanfix. I oczywiście trzeba go przechować w zimnym miejscu, jeśli dasz radę zmieścić do lodówki to byłoby idealnie. Pozdrawiam :)

      • Maja Pochel

        dziękuje bardzo :)

  • Maja Wesołowska-Gierka

    hej! czym nakladasz polewe z czekolady na brzegach ze tak ladnie tworza sie „zacieki” i zastygaja?

    • Cześć, przekładam ją sobie do małego woreczka strunowego, żeby mieć większą kontrolę. A takie cienkie strużki robią się, kiedy rozcieńczysz nieco czekoladę olejem kokosowym, to też pomaga w tężeniu, bo olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Pozdrawiam :)