Tort Raffaello

tort raffaello 24

tort raffaello 20

Już dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super tort, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i przepiękne kwiaty od Ani z Bloomiebox :) Taka kombinacja musiała wyjść dobrze! Jeśli tak jak ja jesteście fanami Raffello, tego tortu nie trzeba Wam zachwalać – na pewno będziecie nim zachwyceni! Ja natomiast jestem zachwycona moim boxem kwiatowym ;) U Ani można zamówić go dla siebie lub na prezent, przyjdzie ze specjalnym liścikiem (to mogą być np. życzenia!) i dokładną instukcją jak samemu stworzyć piękny bukiet (instrukcję  znajdziecie też na filmiku na Youtube).

Składniki na biszkopt:

4 jajka
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany

Dodatkowo:

50 g białej czekolada
1 łyżka oleju kokosowego
wiórki kokosowe
80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów)
woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp.
3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik nie jest konieczny, ale jest naprawdę pyszny, smakuje dokładnie jak środek Raffaello i to w 100% miąższ kokosa, więc polecam :)
słodycze do dekoracji – u mnie pralinki Raffaello i białe Kinder Bueno

Biszkopt pieczemy według przepisu. Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej lub więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie.

tort raffaello 1

Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu.

tort raffaello 2

Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu.

tort raffaello 3

Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia.

tort raffaello 4

Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe i jeszcze raz krótko miksujemy.

tort raffaello 5

Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta.
tort raffaello 6

Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.).

tort raffaello 7

Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji.

tort raffaello 8

Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową i posypujemy płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone migdały).

tort raffaello 9

tort raffaello 10

Powtarzamy z pozostałymi spodami.

tort raffaello 11

tort raffaello 12

tort raffaello 13

Ostatni spód odwracamy do góry nogami, żeby równy brzeg był górą naszego tortu, nie nasączamy go żadnym ponczem.

tort raffaello 14

Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu i wkładamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki.

tort raffaello 15

Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem, ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta.

tort raffaello 16

tort raffaello 17

Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu razem z łyżką oleju kokosowego – dzięki niemu polewa będzie miała bardziej płynną konsystencję i lepiej zastygnie. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do małego woreczka, kiedy nie jest juz ciepła dekorujemy nią brzegi tortu.

tort raffaello 18

Na wierzchu układamy pralinki/cukierki/batoniki, do dekoracji można wykorzystać także resztę kremu.

tort raffaello 20

tort raffaello 21

tort raffaello 22

tort raffaello 19

tort raffaello 23

tort raffaello 24

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Zapach Apetytu

    Prawdziwe dzieło sztuki! :-)

  • Nika

    Śliczny!

  • Karolina Milewska

    Ten tort wygląda niesamowicie!

  • Paulina Prokop

    Co mozna użyć jako zamiennik utrwalacza do śmietany? 😊

    • Możesz utrwalić krem żelatyną. Na taką ilość dałabym 2-3 łyżki, trzeba ją wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać do niej nieco kremu i wymieszać (najlepiej w dwóch turach), a potem taką zabieloną żelatynę wlać do reszty kremu i od razu wymiksować, żeby nie zrobiły się grudki. Śmietanfix jest łatwiejszy w użyciu, dlatego w tym przepisie się na niego zdecydowałam :)

      • Paulina Prokop

        Z chęcią bym go też użyła ale niestety we Włoszech mieszkam i go nie znalazłam tutaj, dziekuje za odpowiedz 😘

  • Paulina Prokop
    • Przepięknie Ci to wyszło! :) i wersja z żelatyną zadziałała? Dziękuję za zdjęcie :*