Tort malinowy

tort malinowy 3

tort malinowy 4

Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2)

Składniki na krem śmietankowy:

500 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukuru waniliowego
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Składniki na polewę malinową:

100 ml musu malinowego
2 łyżki galaretki malinowej

+1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa)

Biszkopty pieczemy według przepisu. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły.

tort malinowy 28

Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki.

tort malinowy 27

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. 
tort malinowy 25

tort malinowy 24

Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki – będzie potrzebny później do zrobienia dekoracji. Do pozostałej części kremu dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (najlepiej w żelu lub w proszku). Miksujemy krótko do uzyskania jednolitego koloru. Kremu nie wolno miksować za długo, bo może zacząć się rozwarstwiać – jeśli jesteśmy już zadowoleni z konsystencji, ale kolor dalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką.

tort malinowy 23

tort malinowy 22

Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta.

tort malinowy 26

tort malinowy 20

Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego.

tort malinowy 19

Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki.

tort malinowy 18

Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki temu łatwiej będzie skleić poszczególne warstwy, a sok z malin nie będzie wyciekał na brzegi tortu.

tort malinowy 17

tort malinowy 16

Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami.

tort malinowy 14

tort malinowy 13

Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut.

tort malinowy 11

tort malinowy 12

tort malinowy 10

W czasie, kiedy tort chłodzi się w lodówce/zamrażarce możemy przygotować polewę malinową. Pozostały mus malinowy przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Zagotowujemy, wyłączamy ogień i dodajemy galaretkę, mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Odstawiamy całość do przestudzenia.

tort malinowy 9

Schłodzony tort dekorujemy zostawionym wcześniej kremem, polewą malinową, świeżymi malinami i kostkami gorzkiej czekolady.

tort malinowy 8

tort malinowy 7

tort malinowy 5

tort malinowy 4

tort malinowy 1

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Anna

    Czym mogę zastapic mascarpone którego moja rodzinka nie lubi? Super blog :)

    • Cześć Ania, cieszę się, że Ci się u mnie podoba :) możesz zrobić kremna bazie serka twarogowego na sernik, ale polecałabym Ci wybrać taki najprawdziwszy jaki uda Ci się znaleźć – tzn. bez ulepszaczy. Musisz się też liczyć z tym, że krem będzie miał lekki posmak twarogu, nie wiem czy Wam to odpowiada. Mascarpone fajnie nadaje się do takich zadań, bo w połączeniu z bitą śmietaną smakuje dosyć neutralnie i bardzo ładnie trzyma konsystencję. Pozdrawiam!

  • Ola

    Był pyszny. Dziękuję!