Tort Kinder

Kinder Cake 13

Kinder Cake 12

Szukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego: patrząc na nie ma się pewność, że taki tort nie może być niedobry :)

Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm.

Składniki na biszkopt: 

3 jajka
6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę)
3 łyżki kakao (płaskie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru

Składniki na krem:

400 ml śmietany kremówki
200-250 g mlecznej czekolady
1 śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany

+kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc.

Kinder Cake 1

Biszkopty przekrawamy na 3 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie.

Kinder Cake 2

Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia.

Kinder Cake 3

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Kinder Cake 4

Kinder Cake 5

Powtarzamy z resztą spodów.

Kinder Cake 6

Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego.

Kinder Cake 7

Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę kremu przełożonego do szprycy – dzięki temu można podeprzeć niektóre elementy dekoracji.

Kinder Cake 8

Kinder Cake 9

Kinder Cake 10

Kinder Cake 15

Kinder Cake 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kradnę pomysł na dekorację

    • Nie do końca taki mój, bo podobnych zdjęć widziałam już mnóstwo w Internetach ;) ale na pewno będzie smacznie

  • mała

    Czy ten tort jest bardzo słodki?

    • Dla mnie w sam raz, ale to rzecz gustu. Same biszkopty są słodkie (taki mam przepis, że musi być sporo cukru), więc dla równowagi do ponczu zawsze używam już czegoś nie-słodkiego. Pozdrawiam :)

  • kasiiaczek

    hej, czy w skladnikach do kremu to ma byc smietana 30%? czy moze byc smietanka kremowka 36% w kartoniku?

    • Ja zrobiłam krem ze śmietany 30%, ale im tłustsza śmietana tym lepiej Ci się ubije, więc nawet lepiej :)

  • cukierek.serce

    Hejka, swietny ten tort! A czy jak pomnoze skladniki na biszkopt razy 3 to na krem tez musze? Czy wystarczy jak pomnoze razy dwa? Z gory dziekuje za odpowiedz! :)

    • Cześć, dzięki! :) zależy jak grubą warstwę kremu chcesz nałożyć. Mi zostało trochę kremu przy robieniu tego tortu, więc 2 razy większa porcja powinna wystarczyć tak na styk ;) Pozdrawiam :)

      • cukierek.serce

        Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz! :-)

  • Sylwia Strzeszak

    Witam :) dziś będę robić torcik, krem uszykuje kolo 14 a na biszkopt nakładałabym kolo 21
    Czy jak bedzie tak stal w lodowce cala noc , bedzie dobrze ? Czy trzeba to robic w danym dniu ? Pozdrawiam :)
    Zalezy mi na tym, aby biszkopt nie wpił kremu i bedzie jutro suche ciasto :)

    • Cześć Sylwia, ja zwykle składam tort tego samego dnia, ale poprzedniego możesz sobie wszystko przygotować, wtedy całość nie zajmie dużo czasu, max. 1 godz. Co do biszkoptu, warto przyłożyć się do ubijania, żeby piana była gęsta i stabilna, im lepiej się ubije tym ładniejszy i bardziej puszysty wyjdzie biszkopt. Pochwal się koniecznie jak wyszło :) Uwielbiam oglądać takie zdjęcia wypieków! Pozdrawiam i trzymam kciuki :)

  • Lejla

    Dzięki jasnym instrukcjom z Twojej strony udało mi się zrobić tort na urodziny mojego chrześniaka. To mój pierwszy tort zrobiony od początku do końca, wszystkim bardzo smakował, a solenizant sam wybrał owoce do przełożenia 😊
    Pozdrawiam

    • To wspaniale! Bardzo się cieszę :) Założę się, że solenizant był zachwycony, bo tort wygląda świetnie :) Dziękuję za zdjęci i pozdrawiam

  • Agnieszka

    Witam. Orientuje się Pani może na proporcje na tortownice 24 cm? :)

    • Cześć Agnieszka, musiałabyś sobie przemnożyć składniki przez 2, to tak minimum. Podobny tort robiłam tutaj: http://ciastkozercy.pl/czekoladowy-tort-z-jezynami/ jest w pieczony w tortownicy 20 cm, możesz sobie zobaczyć jaki wyszedł wysoki. Jeśli lubisz, żeby w środku było dużo kremu i chcesz go wykorzystać jeszcze do dekoracji to nie zaszkodzi mieć nawet kremu razy 3. To będzie naprawdę duży tort ;)

      • Agnieszka

        Super ;) dziękuje za szybką odpowiedź :)

  • Roksana

    Zadam może głupie pytanie, ale jak przeliczac te wszystkie produkty zaleznie od cm tortownicy ? :) Czy tak jak pisze Pani na dole, zawsze x2 ? :)

    • Cześć Roksana, ilość składników zależy od tego jaką dużą masz tortownicę, tak jak pisałam niżej Agnieszce jeśli masz 24 cm średnicy to spokojnie razy 2. Możesz oczywiście upiec też z tej ilości składników w większej blaszce, tort będzie po prostu nieco niższy. Pozdrawiam :)

  • Agnieszka

    Witam. Mam pytanie jaka mąka zastąpić w przepisie na biszkopt mąkę pszenną bo chcę zrobić na urodziny mamy a ona ma uczulenie na pszenicę ?

    • Cześć Aga, nie potrafię Ci doradzić czym powinnaś zastąpić mąkę pszenną, najlepiej podpytać dyskretnie mamę co na pewno może jeść, bo to są już poważne tematy. Pozdrawiam serdecznie :)

  • kasia

    witam. tort wygląda przepięknie. mam pytanie ile dokładnieoleju kokosowego należy dodać do polewy czekoladowej. pozdrawiam.

    • Cześć Kasia, dziękuję :) Ja dałam jedną płaską łyżeczkę, im więcej dasz, tym rzadsza będzie polewa. Pochwal się jak wyszło, jeśli będziesz piekła :) Pozdrawiam!

  • CocaCola

    Czy biała czekolada w kremie zamiast mlecznej będzie dobrze smakowała i komponowała się z resztą tortu?:)

    • Cześć, nie próbowałam jeszcze robić takiego kremu z białą czekoladą, nie jestem pewna, czy miałby właściwą konsystencję. Dobrze było by to sprawdzić zanim zrobisz z dużej porcji na cały tort. Pozdrawiam :)

  • kasia

    dziękuje za szybką odpowiedź :) ludzie uwielbiam tego bloga :) :) ! ciasta i ciasteczka które piecze róża nie dosyć że są przepiękne to też przepyszne. Droga Różo te ciasta wyglądają tak że nawet taki amator kulinarny jak ja z cichutką nadzieją zabiera się do pieczenia w domowym zaciszu z nadzieją że wyjdzie mi chociaż w połowie coś tak pięknego jak twoje „cudeńka”. Wszystko jest bardzo dokładnie opisane …. ach… nie mogłam się powstrzymać i musiałam to napisać :) przejrzałam i przeczytam jednego dnia z zapartym tchem wszystkie 80 stron i musze przyznać że trochę czasu mi to zajęło ale po prostu nie mogłam się oderwać. Chciałam powiedzieć tylko tymi słowami Dziękuje że Jesteś :) Jeszcze raz pozdrawiam

    • Uau, dziękuję za tyle miłych słów! :) czytanie takich komentarzy jak Twój to chyba jedna z najmilszych stron tego, co robię (choć zjadanie ciastek też nie jest złe ;) ). Jeśli będziesz coś piekła, pochwal się koniecznie jak poszło – uwielbiam oglądać takie zdjęcia. Od rana poprawiłaś mi dziś humor! Dziękuję! :*

  • Justyna
    • ooo rany! dla kogokolwiek zrobiłaś ten tort – zazdroszczę mu ;) Dziękuję za zdjęcie!

  • Sandra

    Cześć. Mam pytanie odnośnie kremówki. Czy ona się nie zważy podczas gotowania?
    Jakiej kremówki użyłaś?

    • Cześć Sandra, samo gotowanie na pewno jej nie zaszkodzi, ale trzeba ją dobrze schłodzić zanim zaczniesz ubijać, musi być naprawdę zimna – bez tego krem się nie uda. Ten przepis robiłam na kremówce z Lidla 30% w kartonikach (jest wygodna, bo ma długi okres przydatności do spożycia i nie trzeba trzymać jej w lodówce przed otwarciem), ale nada się każda, im tłustsza tym lepiej, jeśli znajdziesz 36% będzie łatwiej ubić. Pozdrawiam!

  • Ela

    Wszytsko świetnie aż do momentu kiedy dodałam oleju kokosowego do polewy-wszystko zepsuł.
    Czekolada na torcie zaczęła oddzielać się od oleju:
    (

    • oo nie… u mnie działa za każdym razem.. Mam nadzieję, że przynajmniej było smacznie :)

  • Justyna

    Biszkopt w końcu mi się udał :) Dzięki za dokładne wyjaśnienie jak wszystko przyrządzić :) Dla mnie jako laika w pieczeniu to jest bardzo ważne :) pozdrawiam, obserwuje i próbuje

    • To świetnie! :) Trzymam kciuki za następne wypieki! Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem ;) Pozdrawiam!

  • Ewelina

    Cześć, chciałabym upiec ten tort chłopakowi na urodziny, ale będe miała dosłownie 2h na zrobienie kremu i dekoracje. Masz może pomysł czym zastąpić ten krem żeby tort był równie pyszny? :)

    • Cześć Ewelina, możesz wymieszać mascarpone z rozpuszczoną czekoladą, taki krem jest bardzo stabilny i nie wymaga ubijania, ani czasu na stężenie. Robiłam go np. tutaj: http://ciastkozercy.pl/babeczki-snickers/ Na nieduży tort, jak ten ze zdjęć, powinno wystarczyć 500 g mascarpone i tabliczka czekolady. Pochwal się koniecznie jak się udał :) Pozdrawiam!

  • Magdalena

    a to moja wersja tortu ;) połączenie tortu kinder i czekoladowego tortu z jeżynami :) https://uploads.disquscdn.com/images/2f96535f146e0a621f3bc65046d8fae6f91bd99457b18de333a0785907bb69d9.jpg

    • o jaaaa jaki piękny!! <3 Bardzo dziękuję za zdjęcie :) już zazdroszczę komuś, kto go dostanie :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Marta

    Mam pytanie gdyz zagotowalam smietana 36 zalam nia czekolady ale widze ze smietana sie zwazyla… gdzie moze byc blad? Dodam ze śmietana byla bardzo gesta jak kupowalam 30 to byla lejaca

    • Cześć Marta, jesteś pewna, że śmietana jest zważona? Ganache czekoladowy potrzebuje trochę mieszania zanim zrobi się jednolity. Tłustsza śmietana nie powinna zaszkodzić – wręcz przeciwnie, powinna być bardziej stabilna i łatwiej dać się ubić. Nie wiem co mogło pójść nie tak…

      • Marta

        W tej masie czekoladowej sa takie bardzo drobne biale grudki. W kazdym badz razie jutro sie okaze czy uda sie to ubic :-) dziekuje za szybka odpowiedz pozdrawiam ;)

  • Kasia Szarek

    Chciałam zapytać ile mniej więcej soku należy użyć na poncz? (chciałam użyć soku pomarańczowego) ?

    • Cześć Kasia, nigdy tego nie mierzę dokładnie, bo to zależy od tego jaki wyjdzie Ci biszkopt, po przekrojeniu będziesz widziała, czy jest bardzo suchy czy lekko wilgotny i w zależności od tego dostosujesz ilość ponczu. Ciasto powinno być lekko skropione a nie namoczone – czyli nie może z niego nic wyciekać ;) Ten torcik na pewno nie wyjdzie Ci za suchy, bo biszkopty wpiją też trochę wilgoci z kremu. Pozdrawiam!

  • Klaudia

    Czy jeśli zamierzam zwiększyć ilość masy na biszkopt ponieważ mam większą torebkę to czy też muszę zwiększyć masę na krem dwukrotnie? :)

    • Cześć Klaudia, tak, kremu też będziesz potrzebowała więcej :) Wszystko zależy też od tego jak dużą masz formę i jak wysoki planujesz tort, bo krem jest potrzebny nie tylko na boki, ale też do przełożenia spodów. To czego nie zużyjesz zawsze można wykorzystać na dekorację. Lub zjeść ;)

      • Klaudia

        Ciasto wyszło pyszne i upiekłam w mniejszej formie :) ale niestety miałam problem z biszkoptem bo nie wyrósł tak jak na zdjęciu, co mogło być przyczyną? Dodałam sypkie składniki w więcej niż w dwóch turach, czy to może być przyczyną?

        • Cieszę się, że smakowało :) co do biszkoptu: ciasto rośnie dzięki pęcherzykom powietrza, tzn. że trzeba dobrze ubić jajka, żeby piana była gęsta i puszysta + nie mieszać zbyt długo ani energicznie, żeby nie zniszczyć ubitej piany. Ja też dodaję mąki w więcej niż jednej turze, bo tak mi się wygodniej miesza, ważne, żeby je przesiać. Mam nadzieję, z kolejnym będzie lepiej :)

  • Olga Błoch

    czyli śmietany kremówki dodajemy 370 mln ?

    • ups, wkradł mi się błąd – ma być 400 ml zamiast g. Dzięki! Już poprawiam :)

      • Olga Błoch

        dziękuję za szybką odpowiedź;)

  • Tort wygląda mega apetycznie ;) i z pewnością smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam

    • Bardzo dziękuję :) rodzina potwierdza, że był pycha, więc polecam z czystym sumieniem :)

  • Renata Kujawa

    Trafiłam tutaj szukając przepisu na krem czekoladowy i zamierzam wykonać taki torcik na urodziny syna. Powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z przepisem na biszkopt bez proszku do pieczenia i zastanawiam się czy wyrośnie…czy na większą tortownicę ma szanse tez się udać?

    • Cześć Renata, ja robię biszkopt jednorazowo z nie więcej niż 5 jajek, jakoś źle mi się miesza taką ilość piany, ciężko jej wtedy nie popsuć, a od tego jak dobrze napowietrzona jest masa zależy to jak bardzo biszkopt urośnie. Jak mam dużą tortownicę to wolę upiec na dwa razy. Pozdrawiam!

      • Renata Kujawa

        Więc chyba tak właśnie zrobię – upiekę dwa biszkopty. Proszę powiedz mi jeszcze czy nasączenie sokiem pomarańczowym to dobry pomysł, jeśli tak to czy to powinien być sok wyciśnięty z pomarańczy? Sam, rozcieńczony czy z dodatkiem czegoś? Proszę doradź mi…

        • Pewnie, sok pomarańczowy to dobry pomysł! Poncz zawsze robię z tego co lubię, bo to daje dodatkowego smaku – zrób wg. swojego gustu, wtedy na pewno będzie smakować :) a jak mam doradzać wg. swojego to lubię świeżo wyciśnięty i nierozcięczany wodą ;)

          • Renata Kujawa

            Dzięki! Będę działać w ten weekend :)

          • to pochwal się jak się udał! :)

  • Angelika

    Pomocy :( Krem wyszedł bardzo gęsty, w ogóle nie jest puszysty. Tak jakby ta czekolada zastygła. Co powinnam zrobić? Robić krem od nowa czy da się to jakoś uratować?

    • Cześć Angelika, jeśli dalej jest gęsy pomimo ubijania można dodać więcej schłodzonej kremówki. Pozdrawiam!

  • Paulina Cieslukowska

    Trochę zmodyfikowalam, jest czekoladowo malinowy. Mam nadzieję że będzie smaczny https://uploads.disquscdn.com/images/5732892bfb5705d7eb93c664be3291795588c85bc905b0f0d576b1f6cce84fd0.jpg k

  • Paulina Graczyk

    Będę robiła tort w tym tygodniu, jakieś porady co do ozdoby? Zastanawiam się jak te kinderki tak ładnie stoją, czy są jakoś wciśnięcie w środek biszkoptu?

    • cześć Paulina, ja je poprzyklejałam na krem i poukładałam za nimi mniejsze cukierki, żeby miały podparcie :) trzymam kciuki! pochwal się jak wyszło :)