Please assign a menu to the primary menu location under menu

Tort czekoladowy

Prosty tort czekoladowy 20

Jeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała. Dlatego dziś kolejny tort, przy którym nie będziecie mieć tego problemu. Po angielsku petal cake czyli ciasto, które jest ozdobione kremem wyciśniętym w kształt płatków kwiatów – super prosty sposób, żeby tortem zachwycić swoich gości lub sprawić przyjemność Tacie z okazji Jego święta :)

Moja forma ma średnicę 16 cm, po nałożeniu kremu gotowy tort ma 18-20 cm średnicy.

Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2):

2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao

Krem czekoladowy

1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
2 kostki masła

+wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki)

Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.

Prosty tort czekoladowy 1

Prosty tort czekoladowy 2

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kako. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty.

Prosty tort czekoladowy 3

Biszkopt wkładamy od razu do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20-25 minut.

Prosty tort czekoladowy 4

Czas, kiedy biszkopt jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu ściągamy z budyniu wierzchni kożuch – może nie udać się go dokładnie rozmiksować i krem będzie miał grudki. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli w kremie dalej widać małe grudki budyniu i nie da się ich połączyć mimo miksowania, całość można włożyć na 15 -20 minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie dało się ją rozmiksować na idealnie gładki krem.

Prosty tort czekoladowy 5

Po upieczeniu dwóch spodów biszkoptu, przekrawamy je wzdłuż, żeby otrzymać 4 blaty. Układamy je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu. Każdy blat nasączamy wiśniówką (lub wiśniówką z wodą jeśli nie chcemy, żeby tort miał zbyt dużo alkoholu).

Prosty tort czekoladowy 8

Oprócz ponczu na każdy blat można nałożyć cienką warstwę kwaśnego dżemu (zewnętrzny brzeg blatu zostawiamy nieposmarowany, żeby dżem nie wyciekał na zewnątrz), dobrze wtedy nakładać krem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy.

Prosty tort czekoladowy 10

Prosty tort czekoladowy 11

Na warstwę kremu nakładamy domowe wiśnie ze słoika.

Prosty tort czekoladowy 12

Prosty tort czekoladowy 13

Na gotowy tort nakładamy cienką warstwę kremu – nie musi być równo, pierwsza warstwa ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Tort wkładamy do lodówki na 20 – 30 minut lub na 15 minut do zamrażarki.

Prosty tort czekoladowy 14

Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego (lub zwykłego worka strunowego) z okrągłą tylką i nakładamy na tort.

Prosty tort czekoladowy 15

Prosty tort czekoladowy 17

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • ArT

    Fajnie by było gdyby w takich przepisach też było wyjaśnione po co np. w składzie kremu dodajemy budyń waniliowy.

    • Gdyby nie budyń krem składałby się jedynie z masła i cukru – w prawdzie tak też się da, ale myślę, że w smaku nie jest to najlepsza kombinacja :) chyba, że pytanie dotyczy tego, dlaczego waniliowy? Zwykle używam waniliowego budyniu do kremu, bo wtedy najłatwiej uzyskać jednolity kolor jeśli dodamy kakao lub lub owoce.

      • ArT

        Tak takie wtrącenia – na marginesie były fajne. Chodzi o to żeby gotowanie pieczenie by było tylko graniem z nut ale też uczeniem się na przyszłość komponowania :). Więc aby wiedzieć po co ta półnuta czy krzyżyk.

        Dla mnie budyń to głownie skrobia więc tzw. wielocukry. Moja mama zawsze robiła robi pyszne kremy czekoladowe, ale nigdy nie widziałem, aby dodawała tam budyniu.
        Więc nadal nie widzę sensu jego dodawania. Tym bardziej że tam producenci dodają różnego świństwa.

        • Ostatnio mój ulubiony krem czekoladowy to ubity ganache – więc sama kremówka i czekolada :) a z czego robi go Twoja mama? Tylko masło i kakao?

          • ArT

            jak spotkam się z Mamą to zapytam :), masło na 100%. Chodzi mi głównie o to aby poznać dlaczego coś dodajemy, aby nie powstała jak bezsensowna fala z jednej blogerki, która rzuca o ziemie biszkopt, aby nie opadł. Ok rozumiem chce się odróżnić. Niestety nie tłumaczy dlaczego tak robi a teraz pół Polski rzuca biszkoptem o podłogę co nie ma żadnego uzasadnienia :).