Tort czekoladowo truskawkowy

Tort truskawkowo czekoladowy 19

Tort truskawkowo czekoladowy 16

Uwielbiam własnoręcznie zrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem kolejną propozycję na słodki upominek na Dzień Matki: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną.

Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
500-600 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany

+truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia.

Tort truskawkowo czekoladowy 1

Tort truskawkowo czekoladowy 2

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie).

Tort truskawkowo czekoladowy 3

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Tort truskawkowo czekoladowy 4

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Tort truskawkowo czekoladowy 5

Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie.

Tort truskawkowo czekoladowy 6

Tort truskawkowo czekoladowy 7

Powtarzamy z pozostałymi spodami.

Tort truskawkowo czekoladowy 8

Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków.

Tort truskawkowo czekoladowy 9

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu.

Tort truskawkowo czekoladowy 10

Gotową polewę czekoladową przekładamy do woreczka strunowego, kiedy zupełnie ostygnie dekorujemy brzegi tortu.

Tort truskawkowo czekoladowy 11

Do reszty kremu dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy różyczki na tort.

Tort truskawkowo czekoladowy 12

Wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek.

Tort truskawkowo czekoladowy 15
Tort truskawkowo czekoladowy 18

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Monica Wino i Oliwki blog

    Cudny!

    • Dziękuję :)

      • Ilona Pieścikowska

        Cudny, oczywiście musiałam wypróbować Twoje przepisy na biszkopt i tę zajefajną creepy polewę, po prostu genialna! Wszystko wyszło, jak w opisie, dziękuję znajomi byli pod wrażeniem. Jeśli chodzi o smak mojego torta, to nasączyłam go filiżanką nierozcieńczonej Brandy oraz wypełniłam świeżymi gruszkami, które odstały w zalewie Brandy godzinkę. Subtelny aromat i niepowtarzalny smak, po prostu palce lizać. tylko niepotrzebne odsączyłam gruszki, tort byłby jeszcze bardziej mokry. Pozdrawiam!

      • Ilona Pieścikowska

        Cudny, oczywiście musiałam wypróbować Twoje przepisy na biszkopt i tę zajefajną creepy polewę, po prostu genialna! Wszystko wyszło, jak w opisie, dziękuję znajomi byli pod wrażeniem. Jeśli chodzi o smak mojego torta, to nasączyłam go filiżanką nierozcieńczonej Brandy oraz wypełniłam świeżymi gruszkami, które odstały w zalewie Brandy godzinkę. Subtelny aromat i niepowtarzalny smak, po prostu palce lizać. tylko niepotrzebne odsączyłam gruszki, tort byłby jeszcze bardziej mokry. Pozdrawiam! https://uploads.disquscdn.com/images/69403fae953b3c97c1385d0c678b91a2dfcbc6f9b38ce13cb2070ce3af05ace6.jpg

        • Uau, to wszystko brzmi tak pysznie w Twoim opisie! :)) Bardzo się cieszę, że tort tak się udał i dziękuję za zdjęcie! Poprawiłaś mi humor na cały dzień ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Nikola

    Wow!

  • Marta

    witam, mam pytanie odnośnie rękawa cukierniczego, ponieważ szukam tego idealnego. Gdzie swój kupiłaś? nie przecieka? spisuje się dobrze?

    • Cześć Marta, rękaw, z którego tutaj korzystałam kupiłam w Lidlu i jestem z niego bardzo zadowolona, ale wiesz jak to z Lidlem -trzeba trafić. Mam też zestaw z Ikei, ale nie spisuje się tak dobrze, worek jest zrobiony z cienkiego materiału i nie jest podgumowany, więc przy dekorowaniu masz klejące ręce, bo krem lekko przez niego przecieka. Dosyć znaną firmą jest Tala, ale sama nie przetestowałam ich rękawów. Ewentualnie zawsze można postawić na jednorazowe worki cukiernicze i kupić je przez internet. Pozdrawiam :)

  • Edyta

    Witam, mam pytanko – gdzie Pani kupuje biały papier do pieczenia? Ja szukam i szukam, i spotkałam się tylko z tym brązowym. Pozdrawiam!

  • Klaudia

    Witam!
    Czy można dodać jakiś tańszy zamiennik zamiast oleju kokosowego? Nie używam go na tyle często, żeby mi się nie zepsuł po zakupie, więc trochę mi szkoda i pieniędzy, i oleju.

    • Cześć Klaudia, możesz nie dawać go w ogóle, polewa będzie wtedy nieco gęstsza. A jeśli jednak zdecydujesz się na zakup: olej kokosowy się nie psuje, ma bardzo długi termin ważności i nie trzeba go trzymać w lodówce. Powoli da się go już kupić w zwykłych marketach, a nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, więc jest sporo tańszy. I jeszcze, jeśli nie wykorzystasz w kuchni, możesz korzystać jako kosmetyk, pachnie super ;)

  • WiolaP29

    Witam :)
    Tort piękny… Mam zamiar właśnie taki robić, tylko mam jedno pytanie… Czy podane tutaj składniki na krem wystarczą na cztery blaty tortu?
    Pozdrawiam

    • Cześć Wiola, ja właśnie robiłam na 4 blaty – tzn. upiekłam 2 biszkopty i przekroiłam. Zostało mi sporo kremu, z którego później robiłam kakaowe różyczki na wierzchu, ale wiesz jak to jest z dodatkowym kremem – zawsze znajdzie się ktoś chętny ;) Pozdrawiam!

      • WiolaP29

        Super, dziękuję za odpowiedź :)

  • Migotka

    Czesc,
    Czy zamiast serka mascrapone moge dodac Philapelfie?
    Pozdrawiam

    • Cześć, tak powinno się udać, konsystencja jest podobna, ale będzie nieco różnił się w smaku. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Witam
    W jaki sposób udekorowałaś tort czekoladą że tak ładnie spłynęła? :)

    • Przełożyłam rozpuszczoną (ale już nie gorącą) czekoladę do woreczka, odcięłam mały rożek i wyciskałam wokół brzegów tortu. Pozdrawiam :)

  • ola

    Witam,
    czy tort 18cm będzie odpowiedni dla 8 osób czy za mały.

    dziękuje za odpowiedz
    Ola

    • Cześć Olu, wystarczy tak akurat po 1 kawałku bez dokładek, nie wiem, czy tyle miałaś na myśli. Na więcej niż 8 kawałków bym go nie kroiła, bo zacznie się rozpadać przy nakładaniu. Pozdrawiam!

  • Klaudia

    Mozna najpierw upiec jeden biszkopt i dopiero pozniej drugi? Nie mam dwoch tortownic o takiej samej wielkosci :(
    Jesli tak, to mase na biszkopt wtedy trzymac w lodowce?

    • Możesz upiec od razu w jednej blaszce, trzeba będzie tylko wydłużyć czas pieczania, bo ciasta będzie więcej. Możesz też wykorzystać nieco większą tortownicę. Masa na biszkopt raczej nie za dobrze znosi takie leżakowanie, bo pęcheżyki powietrza pękają i w rezultacie biszkopt upieczony w drugiej kolejności może być dużo mniej puszysty. Daj znać jak się udało! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Kaffcia

    Czy można zamiast truskawki zamienić na banany?

    • Pewnie! :) ale jeśli chcesz z nich zrobić też dekorację to dobrze by było skropić je wcześniej sokiem z cytryny, żeby nie zciemniały :)

  • Ola

    Jakie mają być proporcje na biszkopt o średnicy 24 cm?

    • Cześć Ola, jeśli chcesz, żeby był proporcjonalnie wysoki to zrób sobie x2, jeśli wolisz taki niższy torcik (łatwiej się kroi i transportuje) to z 6 jajek czyli: 12 łyżek mąki pszennej, 6 kakao (płaskie), 6 mąki ziemniaczanej, 18 cukru. Pozdrawiam!

  • Kasia

    Czy zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej czekolady?

    • Cześć Kasia, tak, możesz dać białej czekolady, ale może nie zastygnąć Ci na sztywno jak ciemna w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam!

  • Monika Banik

    Wyszło super. ! Nie mam doświadczenia w dekorowaniu ale wszystko poszło gładko 😀😀😀 https://uploads.disquscdn.com/images/5a4a198e7065aad7a0f25fe2e8b1faa4b4ad28d3a48ae48aae60c4814425d1c1.jpg

    • Jadłabym!! :D Wyszło super, mam nadzieję, że to dopiero początek z pieczeniem – w każdym razie czekam na zdjęcia :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Agata.

    Jeśli mam jajka z podwójnym żółtkiem to jak zmienią się proporcje w biszkopcie?

    • Cześć Agata, odpisałam Ci już na fb :) Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy: jak będziesz robiła na raz z tak dużej ilości jajek, to pieczenie pewnie zajmie trochę więcej czasu. Trzymam kciuki i czekam na jakąś fotkę ;)