Torcik czekoladowy z malinami

Torcik czekoladowy z malinami 12

Kolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi malinami – palce lizać!

Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa.

Składniki na biszkopt:

2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao (płaskie)

Składniki na krem:

75 g masła
1 budyń (będzie potrzebne tylko pół, resztę można zjeść :) )
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1,5 szklanki mleka

Przepis na polewę czekoladową:

1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g)
200 g gorzkiej czekolady

+kwaśny dżem np. z porzeczki

Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie budyń na krem, żeby zdążył ostygnąć. Zagotowujemy 1 szklankę mleka w reszcie rozpuszczamy budyń, kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy aż do pojawiania się pierwszych bąbelków. Po ugotowaniu budyń przelewamy do miseczki i odstawiamy w chłodne miejsce, kiedy nie będzie już gorący wkładamy przykryty do lodówki. Masło na krem należy zostawić w temperaturze pokojowej, żeby zmiękło.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.

Torcik czekoladowy z malinami 13

Torcik czekoladowy z malinami 14

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. Jeśli robimy biszkopt z większej ilości jajek można w pierwszej kolejności ubić białka z cukrem, potem dodawać po jednym żółtko i dalej miksować – nie ma to większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty.

Torcik czekoladowy z malinami 15

Gotowy biszkopt w zależności od rozmiaru blaszki pieczemy około 25 minut.

Czas kiedy biszkopt jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu: masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, z zimnego budyniu ściągamy kożuch, dodajemy po łyżce do masła i miksujemy do całkowitego połączenia składników, na koniec dodajemy kakao. Jeśli nie uda nam się idealnie rozmiksować kremu wystarczy włożyć go na 10 minut do lodówki i spróbować jeszcze raz – kiedy masło nieco stwardnieje dużo łatwiej uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Torcik czekoladowy z malinami 16

Po wyciągnięciu z pieca zrzucamy biszkopt na blat z wysokości około o,5 metra. Wyciągamy z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu. Śmietanę kremówkę gotujemy i zalewamy nią czekoladę, kiedy nieco zmięknie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

Torcik czekoladowy z malinami 1

Na brzegi dolnego blatu nakładamy krem – na środek warstwę dżemu. W ten sposób dżem nie będzie wyciekał na boki tortu.

Torcik czekoladowy z malinami 2

Na cały tort nakładamy cieniutką warstwę kremu, nie musi być równa, ma za zadanie złapać tylko wszystkie kruszki z ciasta. Wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut.

Torcik czekoladowy z malinami 3

Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt gorąca. Najładniejsze maliny odkładamy do dekoracji.

Torcik czekoladowy z malinami 4

Torcik czekoladowy z malinami 5

Gotowy tort dekorujemy malinami.

Torcik czekoladowy z malinami 6

Torcik czekoladowy z malinami 8

Torcik czekoladowy z malinami 9

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Jakie piękne zdjęcie końcowe ;) Pyszny. Kocham takie mocno czekoladowe ciasta :)

    • Ja też uwielbiam i do tego maliny…. Pycha :)

  • Jagoda

    Super. Jester zachwycona Twoim blogiem.

  • Ola

    Witam i przepraszam, ale nie widzę, jak wykonać krem … czy mi umknęło? Ja mam tortownicę 26 cm, czy wystarczy podwoić składniki? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Cześć Ola, dzięki, że zauważyłaś! Rzeczywiście z rozpędu zapomniałam o kremie, już uzupełniam :) Jeśli chodzi o biszkopt – wystarczy podwoić składniki, przy takiej średnicy powinien wyjść Ci wyższy niż mój. Kremu i polewy mi trochę zostało, więc myślę, że na Twój tort powinno wystarczyć – jeśli wolisz mieć zapas możesz dać trochę więcej budyniu (bo i tak zostanie) i masła do kremu, nie martw się za bardzo proporcjami, kremu budyniowego nie da się popsuć ;)

  • Ola

    Dziękuję pięknie za szybką odpowiedź, bo ja się szykuję na weekend z tym torcikiem :-) Póki co zrobiłam babeczki waniliowe i muffinki bananowe – rewelacja! I pomyśleć, że dopiero wczoraj znalazłam tę stronę. Myślę, że będę tu często zaglądać! Wielkie dzięki i pozdrawiam !!!

    • Nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ci się u mnie podoba :) Zapraszam jak najczęściej! i daj znać jak wyszedł tort ;)

      • Ola

        Witam ponownie … trochę mi zeszło, ale taki urok wakacji ;-) Torcik zrobił furorę, rewelacyjny przepis, bardzo za niego dziękuję. Nie za słodki, nie za trudny do zrobienia – czyli doskonały!!! Polecam ten przepis i pozdrawiam malinowo!

        • To super, że tak Ci się udał :) Ja też korzystam jeszcze z ostatnich malin! Pozdrawiam :)

  • Misia

    Rozumiem, że dodaje budyń czekoladowy?

    • Ja robię z waniliowego, ale czekoladowy na pewno nie zaszkodzi :)

  • Janka

    nie wyszedł, właśnie wyjęłam i jest twardy jak kamień, na 2 cm…. urodziny męża kiepsko się zaczęły. muszę poszukać innego przepisu

  • modliszka71

    czy torcik moze stać w lodowce do podania na nastepny dzien czy w zamrazarce?

    • Spokojnie może stać w lodówce, jeśli zostawisz go w zamrażarce, to może być potem trochę ciężko pokroić, bo krem ma sporo masła. Pozdrawiam i Wesołych Świąt! :)

  • Ewelina

    Czy polewa czekoladowa zastyga czy jest lepka w dotyku?

    • Cześć Ewelina, ta polewa nie zastyga tak na twardo, jest trochę lepiąca. Jeśli chciałabyś zrobić taką zastygającą polewę musiałabyś użyć kuwertury czekoladowej lub samej czekolady (najlepiej ciemnej) – dla lepszej konsystencji można dodać trochę oleju kokosowego. Pozdrawiam :)

  • Paulina

    Witam, z przykrością stwierdzam, że proporcje są strasznie zaburzone. Biszkopt wyszedł mi bardzo niski, musiałam upiec dwa żeby jakoś wyglądał. 6 łyżek cukru przy dwóch jajkach to bardzo dużo. Najgorzej jednak sprawa wygląda z polewą. 200 g śmietany to zdecydowanie za dużo, polewa nie tężeje. Pomysł fajny, ale zdecydowanie do zmodyfikowania. Pozdrawiam

    • Cześć Paulina, masz rację, że polewa nie tężeje na sztywno – pisałam to już w komentarzach i widać to na zdjęciach. Gdybyś chciała zrobić sztywniejszą musiałabyś dodać więcej czekolady lub użyć kuwertury czekoladowej. Co do biszkoptu, przykro mi, że Ci nie wyszedł, ja jestem z niego bardzo zadowolona, jest we wszystkich tortach na blogu. Pozdrawiam

      • Sandra Jurczykowska

        Jak dla mnie tort rewelacja. Robiłam chłopakowi na urodziny właśnie z tych proporcji i wyszło idealnie. Cała rodzina była zachwycona pomimo, że był to pierwszy tort w moim życiu ;) Gorąco pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis !!

  • Wronika

    Hej ! :) Chciałabym zrobić ten torcik chłopakowi na urodziny, ale on nie znosi gorzkiej czekolady! Można ją zastąpić białą? Może dodać więcej kwaśnego dżemu na przełamanie słodyczy, co o tym myślisz?

    • Cześć Weronika, jasne, polewa z białej czekolady też się uda :) a kwaśny dżem to na pewno dobry pomysł – te biszkopty są dosyć słodkie. Pochwal się jak się udał :) Pozdrawiam!