Torcik czekoladowo pomarańczowy

torcik czekoladowo pomarańczowy 21

Czekolada, pomarańcza i świeża żurawina – ostatnio jestem naprawdę zakochana w tym połączeniu. Dziś mam dla Was pyszny, aromatyczny torcik, który przygotowywałam z myślą o urodzinach mojego taty. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, jego podstawa to zbite mocno czekoladowe brownie z dodatkiem kwaśnej świeżej żurawiny, do czekoladowo-pomarańczowy krem i pomarańczowa galaretka – dla mnie bomba ;)

Składniki na spód brownie:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 jajka
150 g cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao
garść świeżej żurawiny (ok. 100 g)
domowa skórka pomarańczowa lub skórka starta z jednej pomarańczy

Składniki na krem:

400 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej, ja użyłam czekolady z pomarańczą)

+ pomarańcze do dekoracji, 2 galaretki pomarańczowe

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

torcik czekoladowo pomarańczowy 1

torcik czekoladowo pomarańczowy 2

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

torcik czekoladowo pomarańczowy 3

torcik czekoladowo pomarańczowy 4

Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodajemy skórkę otartą z pomarańczy lub domową skórkę pomarańczową.

torcik czekoladowo pomarańczowy 5

Mieszamy trzepaczką lub szpatułką masę czekoladową i ubite jajka.

torcik czekoladowo pomarańczowy 6

torcik czekoladowo pomarańczowy 7

Dodajemy przesianą mąką i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników.

torcik czekoladowo pomarańczowy 8

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Posypujemy świeżą żurawiną. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

torcik czekoladowo pomarańczowy 9

torcik czekoladowo pomarańczowy 10

Do przygotowania kremu potrzebny jest czekoladowy ganache – można zrobić go sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nia połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do zupełnego ostudzenia, kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki.

torcik czekoladowo pomarańczowy 11

Zupełnie zimny ganache ubijamy w mikserze – zachowuje się podobnie jak śmietana kremówka.

torcik czekoladowo pomarańczowy 12

torcik czekoladowo pomarańczowy 13

Upieczone ciasto wyciągamy z foremki, odklejamy papier do pieczenia i wkładamy z powrotem do tortownicy. Skrapiamy sokiem z pomarańczy.

torcik czekoladowo pomarańczowy 14

Na ciasto nakładamy warstwę kremu i wyrównujemy szpatułką.

torcik czekoladowo pomarańczowy 15

torcik czekoladowo pomarańczowy 16

Układamy cząstki pomarańczy i zalewamy przestudzoną galaretką (2 galaretki rozpuściłam w 750 ml wody).

torcik czekoladowo pomarańczowy 17

Ciasto odstawiamy do schłodzenia.

torcik czekoladowo pomarańczowy 18

torcik czekoladowo pomarańczowy 19 torcik czekoladowo pomarańczowy 22

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Sebastian

    Pyszny! Zjedzony do ostatniej kruszynki. Dziękuję:)
    Sebastian

  • Wu Joanna

    Jestem w trakcie robienia. Help. Czy wbijam całe jajka i ubijam? Czy tylko białka ubijam, a jeśli tylko białka to czy potem dodaję żółtka?

    • ja ubijam całe jajka, bo tak mi jest szybciej, ale można też rozdzielić i najpierw ubić białka, a potem dodać żółtka. Najważniejsze, żeby piana była puszysta i dobrze napowietrzona. Pozdrawiam!