Tarta ze śliwkami

tarta ze śliwkami 21

Taki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;)

Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy 25 cm.

Składniki na spód:

1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 jajko
50 g masła
1 łyżka śmietany (lub więcej do odpowiedniej gęstości ciasta)

Składniki na środek:

1 całe jajko i 2 żółtka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
100 ml śmietany kremówki

Składniki na bezę:

2 białka
0,5 szklanki cukru

+ ok. 500 g śliwek

Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki).

tarta ze śliwkami 1

tarta ze śliwkami 2

Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces.

tarta ze śliwkami 3

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

tarta ze śliwkami 4

Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru do pieczenia, rozkładamy na spodzie i wysypujemy warstwę ryżu – dzięki temu spód się nie wybrzuszy, ryż po pieczeniu dalej nadaje się do jedzenia.

tarta ze śliwkami 5

Spód pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.

tarta ze śliwkami 6

Rozdzielamy białka od żółtek – odkładamy dwa białka osobno, będą potrzebne do zrobienia bezy.

tarta ze śliwkami 7

tarta ze śliwkami 8

Pozostałe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kremówkę i przesianą mąkę z cynamonem.

tarta ze śliwkami 9

tarta ze śliwkami 10

tarta ze śliwkami 11

Masę wylewamy na podpieczony spód.

tarta ze śliwkami 12

Układamy na cieście wydrylowane ćwiartki śliwek. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut, temp. 180 stopni.

tarta ze śliwkami 13

W tym czasie przygotowujemy bezę. Zostawione wcześniej białka ubijamy na sztywno z cukrem.

tarta ze śliwkami 14

Bezę nakładamy na podpieczony spód, zostawiając ok. 1 cm. wolnego miejsca od brzegu ciasta – beza urośnie podczas pieczenia.

tarta ze śliwkami 15

tarta ze śliwkami 16

Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni.

tarta ze śliwkami 17

Podajemy na ciepło :)

tarta ze śliwkami 18

tarta ze śliwkami 19

tarta ze śliwkami 20

tarta ze śliwkami 21

tarta ze śliwkami 22

Smacznego!

ciastkożercy.pl