Tarta z wiśniami

tarta z wiśniami 16

tarta z wiśniami 15

Idealna do weekendowej kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem.

Składniki na kruchy spód:

1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1/3 cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki masła (150g)
1 jajko

Składniki na nadzienie wiśniowe:

700 g świeżych wiśni
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki wody

Składniki na krem śmietankowy:

250 g mascarpone
330 ml śmietany kremówki

+ gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło.

tarta z wiśniami 1

tarta z wiśniami 2

tarta z wiśniami 3

Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć).

tarta z wiśniami 4

Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok.

tarta z wiśniami 5

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką).

tarta z wiśniami 6

Rozwałkowanym na grubość ok. 5 mm ciastem wykładamy blaszkę na tartę lub tortownicę.

tarta z wiśniami 7

Do zrobienia równego brzegu wykorzystałam radełko.

tarta z wiśniami 8

Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy kolejne 15 minut.

tarta z wiśniami 9

Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie nadzienia wiśniowego. Do garnka z wiśniami zasypanymi cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i wodę. Zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy przez ok. 1-2 minuty, całość powinna mieć konsystencję gęstego kiślu z dużymi kawałkami owoców, wiśnie nie powinny się rozgotować.

tarta z wiśniami 10

Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia.

tarta z wiśniami 11

Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu.

tarta z wiśniami 12

Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję.

tarta z wiśniami 13

Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką.

tarta z wiśniami 14

Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone.

tarta z wiśniami 15

tarta z wiśniami 16

tarta z wiśniami 17

Smacznego!

ciastkożercy.pl